Cytrynowo-Kokosowe Ciasteczka

Zrobiłam je już jakiś czas temu i właśnie się zorientowałam, że nie podzieliłam się przepisem, a przecież były takie dobre! Lubicie kokosanki? Jeśli tak to te również Wam posmakują.

Cytrynowo-Kokosowe Ciasteczka

Cytrynowo-Kokosowe Ciasteczka

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 15-18 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,70 zł za całość

Składniki:

100g wiórków kokosowych
45g namoczonych przez noc migdałów
10g oleju kokosowego
ok. 1 łyżki skórki z cytryny
40g syropu klonowego
cukier puder do obtoczenia

Wykonanie:

Namoczone migdały obieramy ze skórki i rozdrabniamy na bardzo drobno (jak na marcepan). Dodajemy wiórki, roztopiony olej, skórkę z cytryny i syrop.

Masa powinna się delikatnie lepić, jeśli jest za sucha dodajemy trochę wody. Wykładamy ciasteczka na papier pergaminowy i pieczemy w 180 stopniach ok. 15-18 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Lemon-Coconut Cookies

time of preparation: 10 minutes (+ 15-18 minutes of baking)

Ingredients:

100g of coconut chips
45g of almonds (overnight soaked)
10g of coconut oil
about 1 tablespoon of lemon peel
40g of maple syrup
powdered sugar for coating

Instructions:

Blend soaked almonds (the consistency of marzipan). Add coconut chips, melted oil, lemon zest and syrup. The mass should be slightly sticky, if it is too dry, add some water.

Put cookies on parchment paper and bake in 180 degrees for about 15-18 minutes. After removing and cooling, sprinkle with powdered sugar.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*