Cytrynowo-truskawkowe ciasteczka

Ciasteczka truskawkowe, które są mięciutkie i delikatne, puszyste i pełne orzeźwiającego smaku cytryny i truskawek. Podałam je z cytrynowym lukrem nerkowcowym! Całkowicie bez dodatku cukru!

Cytrynowo-truskawkowe ciasteczka

Cytrynowo-truskawkowe ciasteczka

1 porcja (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 3.50 zł

Składniki:

55 g mąki pszennej
20 g mąki słonecznikowej (lub migdałowej)
15 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
sok i skórka z 1/4 cytryny
opcjonalnie aromat migdałowy
60 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
lukier:
20 g nerkowców (namoczonych przez noc)
20 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z jogurtem, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i cytryną. Zagniatamy wstępnie ciasto, po czym dodajemy pokrojone truskawki (mrożone wcześniej należy rozmrozić). Ciasto dokładnie wyrabiamy i wykładamy na papier do pieczenia (jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić dodajemy więcej mąki pszennej).

Pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) ok. 15 minut. Nerkowce blendujemy z jogurtem, słodzikiem i cytryną. Upieczone i ostudzone ciasteczka podajemy z lukrem.

Lemon-Strawberry Cookies

1 serving (470 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

55 g wheat flour
20 g sunflower (or almond) flour
15 g plantbased yogurt
10 g erythritol or sugar
1/3 teaspoon baking powder and baking soda
juice and zest of 1/4 lemon
optional almond aroma
60 g strawberries (frozen or fresh)
frosting:
20 g cashews (soaked overnight)
20 g plantbased yogurt
10 g erythritol or sugar
1/4 lemon juice

Instructions:

Mix flour with yogurt, sweetener, baking powder and lemon. Pre-knead the dough, then add the sliced strawberries (if they are frozen, heat them up first). Knead the dough thoroughly and put it on baking paper (if the dough sticks too much, add more wheat flour).

Bake at 180 Celsius degrees (up/down) for about 15 minutes. Blend cashews with yogurt, sweetener and lemon. Serve baked and cooled cookies with frosting.