Cytrynowo-Truskawkowe Muffinki (brzydkie, ale pyszne)

Pewnie wielu z moich znajomych blogerów zna ten problem. Mam pyszne danie, ale jest… brzydkie i niefotogeniczne 😀 Takie są te Cytrynowo-Truskawkowe Muffinki, których smakiem delektowałam się na drugie śniadanie, ale ich fotografowanie w cale nie było łatwe i tak przyjemne jak ich zjedzenie!

Te muffinki mają doskonały lekko słodki smak, są delikatne i rozpływające się w ustach, idealnie wilgotne, a do tego pożywne. Ale ich struktura i kolor, no cóż, dają wiele do życzenia 😉 Co teraz? Mam się nie podzielić z Wami przepisem na te smakołyki?! Przecież są zdrowe i pyszne, więc pomimo wszystko zrobię to i postaram się pokazać Wam je z lepszej strony, a może mi się to nawet trochę uda.

cytrynowo-truskawkowe muffinki

Dawniej nie przykładałam takiej wagi do wyglądu jedzenia. Obiad to obiad, wyglądał pospolicie, a śniadanie czy przekąski po prostu lądowały na talerzu i zanim zdążyłabym im się przyjrzeć były zjedzone. Odkąd zaczęłam prowadzić bloga, każde moje danie staram się aby „wyglądało”. Aby było apetyczne i po prostu ładne. Nawet jeżeli robię je tylko dla siebie i za chwilę zniknie z talerza, to i tak lubię przed tym nacieszyć nim wzrok.

Lubię kiedy później biorę pierwszego kęsa i… jest jeszcze lepiej niż wygląda! Tak, zdecydowanie to uczucie uwielbiam 😀

Te cytrynowo-truskawkowe muffinki, nie dość że są pyszne to jeszcze z samych dobrych i pożywnych składników. To nie jest deser, to fajny sposób na śniadanie z bananów i jajek. Zdrowe i pożywne. A przy tym banalnie proste do wykonania.

cytrynowo-truskawkowe muffinki

Muffinki są słodkie tylko dzięki bananom, truskawkom i odrobinie miodu. Do tego szczypta cynamonu i mamy aromatyczną przekąskę. Dodatkowo są bezglutenowe (bo zrobiłam je na mące kokosowej) oraz bez laktozy. Ta dam! Dało się 😀 Samo zdrowie mówię Wam!

Jeżeli szukacie innych pomysłów na muffinki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Babeczki zrobiłam zanim dowiedziałam o akcji „Niefotogeniczne” w grupie Blogerzy od kuchni, ale idealnie się wpasowały w to hasło 🙂

Cytrynowo-Truskawkowe Muffinki (brzydkie, ale pyszne)

4 porcje (12 muffinek, 1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

jajka 5 sztuk

banany 4 sztuki

mąka kokosowa 60g

woda 20ml

miód 1 łyżka

proszek do pieczenia 1 łyżka

soda oczyszczona 1 łyżeczka

cynamon 1 łyżeczka

truskawki 110g

skórka z cytryny

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Banany blendujemy lub zgniatamy tłuczkiem, a następnie łączymy z jajkami, miodem i wodą. Po dokładnym wymieszaniu (lub zmiksowaniu) dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i skórkę z cytryny.

Po wymieszaniu, na koniec delikatnie dodajemy kawałeczki truskawek. Masę wykładamy do foremek i pieczemy ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyciągamy muffinki z foremek dopiero po ostygnięciu, bo w przeciwnym razie mogą się rozpaść.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz