Czekoladki z Masłem Nerkowcowym i Chia

To jest dopiero słodka rozpusta!

czekoladki z masłem nerkowcowym

Ostatnio atakują mnie reklamy czekolad o smakach, które nawet mi się nie śniły! I mam ochotę spróbować ich wszystkich! Ale jedyną czekoladę, którą pozwalam sobie kupić jest czekolada gorzka, więc nie pozostało mi nic innego jak zrobienie sobie domowych czekoladek z wymarzonym nadzieniem z chia i masłem nerkowcowym. Zapowiadało się dużo pracy, a okazało się wcale nie być tak strasznie.

czekoladki z masłem nerkowcowym

Masełko z nerkowców oczywiście również zrobiłam sama. Dodałam odrobinę miodu, aby nadać mu słodszego smaku. Można również użyć migdałowego masełka. Ale nasionka chia są nie do zastąpienia 😀

czekoladki z masłem nerkowcowym

To jak macie jakieś plany na weekend czy Was namówiłam do robienia czekoladek i zapasu masełka orzechowego?

czekoladki z masłem nerkowcowym

Do kawki będzie jak znalazł 🙂

czekoladki z masłem nerkowcowym

CZEKOLADKI Z MASŁEM NERKOWCOWYM I CHIA

ilość: 4 porcje

Składniki:

czekolada gorzka 140g

masło 2 łyżeczki

nerkowce 60g

miód 1 łyżka

nasiona chia 1 łyżeczka

Wykonanie:

Połowę czekolady i 1 łyżeczkę masła rozpuszczamy w mikrofali lub na łaźni wodnej. Płynną czekoladę nakładamy do foremek. Łyżeczką delikatnie przeciągamy masę na boki foremki tak aby powstało nam coś w rodzaju miseczki z czekolady.

Czekoladki wkładamy na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy masełko. Orzechy miksujemy. Kiedy będą w postaci bardzo małych kawałeczków dodajemy miód i 2-3 łyżki wody.

Dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Do masełka dodajemy nasionka chia. Wyjmujemy foremki z zamrażarki i nakładamy masełko.

Rozpuszczamy pozostałą część czekolady i zalewamy górę. Posypujemy nasionkami chia i wkładamy do zamrażarki na kolejne 30 minut.

Przekładamy czekoladki do lodówki. Gotowe 🙂