Ostatnio na każdym kroku prześladują mnie zdjęcia pięknych, czekoladowych babeczek, dlatego postanowiłam takie upiec sama. Tym razem postarałam się, aby było wegańsko. Wegańsko nie znaczy trudno i niesmacznie. O nie, nie! Te Czekoladowe Babeczki są tego zaprzeczeniem 😉
Babeczki, które zrobiłam są bardzo pożywne. Dlatego nie dziwcie się, że każda z nich ma 400kcal, bo stanowią samodzielny posiłek.
Babeczki są delikatne, mięciutkie i lekko wilgotne. Są po prostu pyszne!
Polewa to mieszanka masła kokosowego, miodu i kakao. Proste, a jednocześnie bardzo fajnie uzupełnia smak babeczek.
Babeczki są tak proste i szybie w wykonaniu, że już w 30 minut mogą wylądować ciepłe na Waszym talerzu.
Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na czekoladowe desery to kliknijcie tutaj -> klik!
Czekoladowe Babeczki (wegańskie)
4 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)
Składniki:
płatki owsiane 30g
mąka pszenna 65g
siemię lniane 20g
kakao 20g
zmielone migdały 15g
ksylitol lub cukier 35g lub więcej
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
mleko sojowe lub zwykłe 145ml
roztopione masło kokosowe 35g
polewa:
masło kokosowe roztopione 20g
kakao 20g
miód 10g
Wykonanie:
Płatki owsiane mieszamy z mąką, siemieniem, kakao, migdałami, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy mleko i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy do foremek.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu smarujemy polewą (wcześniej mieszamy składniki na polewę).
Najnowsze komentarze