Czekoladowe Ciasto

Wegańskie Czekoladowe Ciasto to kwintesencja smaku dla każdego fana gorzkiej czekolady! Intensywnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, idealne do kawy.

Jest piątek, więc pora ulżyć sobie po intensywnym tygodniu pracy. Co prawda ja wzięłam to ciasto DO pracy na przekąskę, aby tam oddać się chwili zapomnienia przed komputerem z kubkiem małej czarnej. Efekt? Wzrost energii murowany!

Czekoladowe Ciasto

To ciasto to po prostu wszystko czego pragnę od tego by zapomnieć o „słodyczowych”pokusach. Nie jest za słodkie, nie ma cukru, jest wegańskie i po prostu jest pyszne!

Tym razem postanowiłam, że nie będę zastępować niczym jajek po prostu doprowadzę ciasto do idealnej konsystencji za pomocą odpowiedniej proporcji mleka roślinnego i mąki. I co? I udało się! W 100% legalne wegańskie ciasto bez kombinowania, na szybko i bardzo prosto.

Czekoladowe Ciasto

5 porcji (1 porcja ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: ok. 0,9 zł za 1 porcję

Składniki:

4 kostki gorzkiej czekolady

25g oleju kokosowego

25g syropu klonowego

70ml mleka roślinnego

75g mąki pszennej

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:

4 kostki gorzkiej czekolady

10g oleju kokosowego

Wykonanie:

Na łaźni wodnej roztapiamy czekoladę z olejem i syropem. Odstawiamy na 10-15 minut do wystudzenia, a następnie dodajemy mleko roślinne i dokładnie mieszamy.

W miseczce oddzielnie mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy roztopioną czekoladę i intensywnie mieszamy.

Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam małej keksówki, 20 cm długości). Pieczemy ok. 30 minut w 175 stopniach.

Po wyjęciu ciasta przygotowujemy polewę (roztapiamy składniki na łaźni wodnej). Polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Chocolate Cake

Vegan Chocolate Cake is the best dessert for every fan of dark chocolate!

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

4 cubes of dark chocolate

25g of coconut oil

25g of maple syrup

70ml of plantbased milk

75g of wheat flour

1 teaspoon of cocoa

1 teaspoon of baking powder

icing:

4 cubes of dark chocolate

10g of coconut oil

Instructions:

Melt chocolate with oil and syrup on the water bath. Leave it for 10-15 minutes to cool down, then add plantbased milk and mix thoroughly.

In separate bowl, mix the flour, cocoa and baking powder. Add the melted chocolate and mix thoroughly. Transfer it to a mold lined with baking paper (I used a small one, 20 cm long).

Bake for about 30 minutes in 175 Celsius degrees. After removing the dough, prepare a topping (melt the ingredients on a water bath).

Pour out the icing on the dough and put in the fridge for 30-60 minutes.

 

 



2 thoughts on “Czekoladowe Ciasto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*