Czekoladowe Muffinki Jogurtowe z Jagodami

Czekoladowe Muffinki Jogurtowe są na prawdę fit, bez dodatku masła i oleju, a pomimo tego są delikatne i lekkie! Jogurt grecki i starte jabłko nadaje im wilgotności, a jagody i czekolada wspaniałego smaku. Zdrowy i pyszny sposób na czekoladową przekąskę bez wyrzutów sumienia.

czekoladowe muffinki

Już nie wstaję o 5 rano, co jest dla mojego organizmu jeszcze wielkim szokiem. Spanie do 7 jest przyjemne, ale jednocześnie mam wrażenie, jakbym przespała za długo. I wiem, że to mi się należy, bo w końcu śpię 7 godzin dziennie i mam czas na regenerację, ale mam też wyrzuty sumienia z powodu tego, że nie jestem od wschodu słońca na nogach. Chociaż ten wschód również jest już coraz później. Nie chcę krakać, ale… idzie jesień moi drodzy…

czekoladowe muffinki

Będzie mi bardzo brakowało lata, na myśl o tych wszystkich świeżych owocach i warzywach. Oczywiście tęsknić też będę za długimi dniami i słońcem, chociaż w tym roku w cale nie było go tak wiele. Nie zdążyłam się nim porządnie nacieszyć i cały czas wyczekuję na moje wakacje w Grecji, gdzie mam nadzieję się trochę ponapawać gorącym klimatem.

czekoladowe muffinki

To bardzo smutne, że mamy tak mało ciepłych dni w roku ;(

Dzisiaj pora póki co cieszyć się jeszcze świeżymi jagodami, które dodałam do czekoladowych muffinek jogurtowych.

Te muffinki są cudowne i 2 sztuki nie mają więcej niż 300kcal, dlatego stanowią zdrową i pyszną alternatywę dla tradycyjnych muffinek!

Jak dla mnie połączenie czekoladowego ciasta i jagód jest boskie i nie do zastąpienia <3 Spróbujcie i oceńcie sami!

Jeżeli szukacie innych przepisów na muffinki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Czekoladowe Muffinki Jogurtowe z Jagodami

4 porcje (8 muffinek, 1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

jagody ok. 125g

mąka pszenna 110g

jogurt grecki 105g

kakao 40g

ksylitol lub cukier 35g

miód 30g

jajka 2 sztuki

jabłko 1 sztuka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Jogurt grecki łączymy z miodem i jajkami. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy mąkę, kakao, ksylitol, jabłko (starte), proszek do pieczenia i sodę.

Całość dokładnie mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy jagody. Masę przenosimy do foremek i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Możemy przechowywać w lodówce przez parę dni 😉

Zapisz

Zapisz