Czekoladowe wegańskie mini tarty bez pieczenia

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecam te Fit Czekoladowe Mini Tarty bez pieczenia. Umówmy się, że od czasu do czasu po prostu trzeba sobie pozwolić na takie małe co nie co. Jeśli tak jak ja jesteście łasuchami (i kochacie czekoladę), ale nie chcecie jeść niezdrowych słodyczy to wypróbujcie ten przepis!

Nie mogę się przyczepić do niczego jeśli chodzi o ten deser. Jest idealny! No może jedno. Wymaga trochę czasu i cierpliwości. Przez to, że większość moich przepisów wymaga tylko zmieszania, wyłożenia i pieczenia albo zmrożenia, to ten deser był nie lada wyzwaniem. Ale wszystkie trudności wynagrodził delikatny, czekoladowy krem na orzechowo-kakaowym spodzie. Raj dla podniebienia! I do tego jest przygotowane z naturalnych składników, bez dodatku tłuszczu.

wegańskie czekoladowe mini tarty bez pieczenia

Okres jesienno-zimowy jakoś tak zwiększa ochotę na słodkości. Kawka, herbatka i najchętniej coś pysznego. A najlepiej kiedy nie tylko zaspokaja to nasze kubki smakowe, ale też nie obarcza nas wyrzutami sumienia. Dlaczego więc nie przygotować takich wegańskich, bezglutenowych tart, które są niebiańsko smaczne?! 😀

Wiem, że o tej porze roku królują trochę inne desery, jak cieplutkie chlebki dyniowe, ciasteczka zbożowe. Uwielbiam to wszystko, ale kiedy tylko jest możliwość to ja zawsze jestem chętna na czekoladę!

Czekoladowe wegańskie mini tarty bez pieczenia

6 porcji (6 mini tart – 1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+1h w lodówce)

koszt: ok. 2.90zł za 1 porcję

Składniki:

krem:

nerkowce 25g

tofu naturalne 120g

mleko roślinne 15ml

syrop klonowy lub miód 25g

czekolada gorzka 115g

kakao 5g

spód:

orzechy pecan 35g

daktyle 55g

kakao 5g

wiórki kokosowe 10g

syrop klonowy lub miód 10g

szczypta soli

kokosowa śmietanka:

mleczko kokosowe z puszki 140g

cukier puder 1 łyżeczka

ekstrakt waniliowy kilka kropel

Wykonanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na minimum 15 minut. Orzechy pecan miksujemy za pomocą rozdrabniacza na drobno.

Dodajemy do nich daktyle i ponownie rozdrabniamy. Przenosimy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki na spód i dokładnie mieszamy.

Formujemy z masy 6 takich samych kulek, które następnie rozpłaszczamy na papierze do pieczenia (jak ciasteczka).

Wstawiamy spody do zamrażarki. W tym czasie blendujemy na gładko tofu z nerkowcami, mlekiem i syropem.

Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i kakao. Dokładnie mieszamy i wykładamy masę na spody. Wyrównujemy przy pomocy łyżki i wstawiamy do zamrażarki.

W tym czasie mleczko kokosowe mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Wykładamy śmietankę na krem i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę przed podaniem.

Chocolate vegan mini tarts without baking

Delicate, chocolate cream on the nut-cocoa crust. Excellent! And prepared from natural ingredients, without added fats.

6 servings (6 mini tarts – 1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+1h in the fridge)

Ingredients:

chocolate cream:

cashews 25g

tofu (natural flavor) 120g

plant based milk 15ml

maple syrup or honey 25g

dark chocolate 115g

cocoa powder 5g

tart crust:

pecan nuts 35g

dates 55g

cocoa powder 5g

coconut flakes 10g

maple syrup or honey 10g

pinch of salt

coconut cream:

canned coconut milk 140g

powdered sugar 1 tsp

vanilla extract a few drops

Instructions:

Soak the cashews in boiling water for at least 15 minutes. Mix the pecan nuts with food processor. Add dates and mix again.

Transfer to the bowl, add the remaining ingredients and mix. Make 6 balls and flatten them on the baking paper (like cookies).

Put the tart crust into the the freezer. At this time, blend the tofu with cashews, milk and syrup. Then add melted chocolate and cocoa.

Mix and put the cream on the prepared crust. Place in a frezer. Meanwhile, mix coconut milk with powdered sugar and vanilla extract.

Put the coconut cream on the tarts and place in the refrigerator for at least 1 hour before serving.