Czekoladowo-Migdałowe Babeczki z Cukinii i Szpinaku

Czekoladowo-Migdałowe Babeczki z Cukinii i Szpinaku (wegańskie, bez laktozy i cukru) – pyszne i zdrowe drugie śniadanie. Nic tylko zapakować w pojemniczek do pracy lub szkoły. Są bogate w smaku, wilgotne i zaskakująco dobre.

Lubicie kulinarne wyzwania? Ograniczacie się w kuchni, bo boicie się, że coś nie wyjdzie, nie będzie smakować, nie będzie pasować? Odrzućcie te wszystkie myśli! Kuchnia to wspaniałe miejsce na uwolnienie swojej wyobraźni, na eksperymentowanie. Ja kiedyś strasznie się bałam robić cokolwiek bez sprawdzonego przepisu, czegokolwiek co nie jadło się u mnie w domu i czego nie znałam. I nie wiem tak na prawdę od czego się zaczęło, co się zmieniło, ale zaczęłam szukać nowych smaków i bawić się gotowaniem. Uwierzcie mi, że nieraz wyrzuciłam całe ciasto do śmietnika, placuszki nie wychodziły mi miesiącami mimo usilnych prób, a obiadu czasem nagle nie było bo był nie zjadliwy 😀

czekoladowo-migdałowe babeczki

Już tak wiele razy przekonałam się, że w kuchni można połączyć ze sobą składniki, które na pierwszy rzut oka totalnie do siebie nie pasują i otrzymać danie o doskonałym, zaskakującym smaku.

Ten przepis jest właśnie takim zaskoczeniem. Jeżeli wyobrazimy sobie idealną, wilgotną babeczkę to na pewno musi być ona PYSZNA (często niestety prócz tego zawiera dużą ilość mąki, cukru i tłuszczu). I dzisiaj pokażę Wam idealną, wilgotną, pyszną babeczkę, ale pozbawioną wad!

czekoladowo-migdałowe babeczki

Te czekoladowo-migdałowe babeczki z cukinii i szpinaku to zdrowa alternatywa słodkiej przekąski. Uwielbiam takie ciacha do przegryzienia, które wystarczy zapakować w papier lub włożyć do pojemniczka i zabrać ze sobą wszędzie. Ja sama nazwa wskazuje babeczki zrobione są z cukinii i szpinaku (tak!, nie poczujecie go gwarantuję), migdałów oraz startego jabłka i odrobiny mąki. Babeczki są słodkie dzięki dodatkowi miodu.

Już po pierwszym kęsie zakochałam się w tych babeczkach! Kto by pomyślał, że będę zajadać takie pyszności bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

czekoladowo-migdałowe babeczki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na babeczki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Czekoladowo-Migdałowe Babeczki z Cukinii i Szpinaku

4 porcje (4 babeczki, 1 babeczka to ok. 370kcal)

Składniki:

cukinia 1 sztuka

szpinak świeży 125g

jabłko 1 sztuka

migdały 10g

mleczko kokosowe 70g

miód 30g

masło lub olej kokosowy 15g

mąka pszenna 75g

kakao naturalne 35g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Szpinak miksujemy w rozdrabniaczu i łączymy ze startą cukinią i jabłkiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i intensywnie mieszamy (mleczko kokosowe i masło/olej kokosowy wcześniej topimy w mikrofali lub rondelku).

Ciasto przenosimy do foremek (ja użyłam talaterek posmarowanych delikatnie masłem). Pieczemy babeczki ok. 45 minut (do suchego patyczka).

 

Zapisz

Zapisz