Czekoladowo-orzechowe ciasteczka z płatkami bez pieczenia

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka z płatkami bez pieczenia do przygotowania w jednej miseczce; 4 składniki i 5 minut roboty! Proste, mega sycące, a do tego naturalnie wegańskie!

Zdecydowanie lubię, kiedy moje słodkości są sycące. W końcu najczęściej stanowią u mnie samodzielny posiłek. Te są właśnie takie! Lubię kiedy coś w nich chrupie, dlatego postawiłam na suche płatki owsiane, ale kiedy wolicie aby ciasteczka bardziej rozpływały się w ustach warto najpierw ugotować (lub namoczyć) płatki i dopiero z takich miękkich przygotować ciasteczka.

Ciasteczka sprawdzają się u mnie najlepiej na wyjazdy lub do pracy. Ciężko mi wybrać moje ulubione, ale na pewno w top of the top są nerkowcowe ciasteczka, wieloziarniste i orzechowe z gruszkami.

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka z płatkami bez pieczenia

Podstawą tych ciasteczek są płatki owsiane, które jak już wspomniałam można wcześniej zmiękczyć. Ja lubię suche płatki i pewnie należę do mniejszości w tym temacie, dlatego radzę zwrócić uwagę na to jakie Wy wolicie. Można je ugotować na wodzie lub zalać wodą i zostawić na noc w lodówce. Zamiast płatków można też użyć granoli, płatków kukurydzianych lub ekspondowanych ziaren.

Kolejna sprawa to masło orzechowe. U mnie zawsze w 100% z orzechów bez dodatków olejów i cukru. Na prawdę warto kupować właśnie takie, tym bardziej że ceną nie odbiega od tego „wzbogaconego”.

No i oczywiście czekolada! U mnie zawsze gorzka przynajmniej 70%. Całość posłodziłam syropem klonowym, no bo w końcu to moja słodka przekąska, na którą pozwalam sobie od czasu do czasu. Jak dla mnie ciasteczka idealne! Czekolada i masło orzechowe to połączenie, które nigdy mi się nie znudzi 😀

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka z płatkami bez pieczenia

6 ciasteczek (1 ciasto ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: 5 minut (+1 h w lodówce)

koszt: ok. 2,30zł za jedno ciastko

Składniki:

60g płatków owsianych (suchych lub wcześniej ugotowanych/namoczonych)

155g czekolady gorzkiej

100g masła orzechowego

35g syropu klonowego

Wykonanie:

Czekoladę, masło orzechowe i syrop roztapiamy w mikrofali lub na łaźni wodnej. Dodajemy płatki i formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia.

Wkładamy do zamrażarki na min. 1 godzinę. Przechowujemy w lodówce.

Chocolate and peanut butter cookies with oats (no baking)

Chocolate and peanut butter cookies with oats for preparation in one bowl; 4 ingredients and 5 minutes of work! Simple, really filling and naturally vegan!

6 cookies (1 cookie – 300 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+1 h in the fridge)

Ingredients:

60g oats (dry or pre-cooked/soaked)

155g dark chocolate

100g peanut butter

35g maple syrup

Instructions:

Melt chocolate, peanut butter and syrup in a microwave or in a water bath. Add oats and form cookies on baking paper.

Put in the freezer for minimum 1 hour. Store in the fridge.