Czekoladowo-orzechowe muffinki bananowe

Czekoladowo-Orzechowe Muffinki Bananowe to proste i efektowne śniadanie lub przekąska na wynos. Wegańskie! Nie potrzeba nabiału, jajek ani oleju aby dostać pyszne i mięciutkie babeczki. Wszystko czego potrzeba do ich przygotowania powinniście mieć już w kuchni!

Nic tak nie poprawia rano humoru jak poranne wypieki i ciepłe babeczki na śniadanie. Tylko wyobraźcie sobie jak wspaniale jest wgryźć się w to połączenie czekolady, masła orzechowego i bananowego smaku. I na dodatek to doskonały wegański przysmak! Co Wy na to?

Czekoladowo-orzechowe muffinki bananowe

Banany to mój ulubiony zamiennik jajek w wegańskich wypiekach. Poza tym w odróżnieniu do nasion chia czy siemienia lnianego dodają całości cudownego bananowego smaku i wilgotności. Na moim blogu znajdziecie z resztą mnóstwo przepisów z bananem w środku, jak te babeczki z czekoladą lub chlebek marchewkowy.

Te muffinki doskonale nadają się do przechowywania w lodówce lub zabrania na wynos, dzięki czemu możemy przygotować ich zapas nawet na parę dni. Ja uwielbiam takie przysmaki, a Wy?

Czekoladowo-orzechowe muffinki bananowe

3 porcje (6 muffinek, 1 ma ok. 250 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 25 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,30 zł za 1 muffinkę

Składniki:

2 banany

35g masła orzechowego

60g mąki orkiszowej

75g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody

1 łyżka kakao

3 łyżki wody

100g gorzkiej czekolady

(opcjonalnie możemy dosłodzić ciasto syropem klonowym lub cukrem)

 

Wykonanie:

Banany zagniatamy na gładkie pure z masłem orzechowym. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Po dokładnym wymieszaniu, część ciasta przenosimy do drugiej miseczki i mieszamy z kakao i wodą.

Do foremek wykładamy najpierw ciemną część, a później jasną. Na wierzch układamy kawałki czekolady. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.

Odkładamy do ostudzenia na 15 minut. Wyjmujemy z foremek.

Chocolate Peanut Butter Banana Muffins

Chocolate Peanut Butter Banana Muffins are simple and effective breakfast or take-away snack. Vegan! You do not need dairy, eggs or oil to get delicious and soft muffins. Everything you need to prepare them should already be in your kitchen!

3 servings (6 muffins, 1 muffin – 250 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 25 minutes og baking)

Instructions:

2 bananas

35g peanut butter

60 g spelled flour

75g owheat flour

1/2 teaspoon of baking powder and baking soda

1 tablespoon of cocoa

3 tablespoons of water

100g dark chocolate

(optionally sweeten the dough with maple syrup or sugar)

Instructions:

Mash the banana with peanut butter. Add flour, baking powder, baking soda. After thorough mixing, transfer part of the dough to the other bowl and mix with cocoa and water.

Put the dark dough into the molds and then the light part. Add chocolate on top. Bake at 180 Celsius degrees for about 25 minutes.

Cool down for 15 minutes and than remove from molds.