Czekoladowo-Orzechowe Muffinki Bananowe

Te Czekoladowo-Orzechowe Muffinki Bananowe są naładowane kawałkami domowej czekolady i zmielonymi orzechami; możecie się nie domyślać, ale są totalnie pozbawione dodatku cukru! Całą słodycz daje banan i odrobina miodu.

Czekolada, orzechy, banan – może być lepsze zestawienie na śniadanie? Naturalne i bogate w smak składniki to podstawa pysznego śniadania! Uważam, że rano „słodkie” (ale bez dodatku cukru) przekąski są najlepsze. Owsianki, pankejki i muffinki to moje najczęstsze pierwsze posiłki w ciągu dnia.

Czekoladowo-orzechowe muffinki bananowe wyszły elastyczne, wilgotne, niesamowicie czekoladowe (uczta dla czekoladowych koneserów). A przede wszystkim, nie wywołują wyrzutów sumienia, tylko uśmiech od samego rana.

Czekoladowo-Orzechowe Muffinki Bananowe

A wszystko to dzięki domowej czekoladzie, którą teraz robię regularnie i trzymam w zamrażarce na takie okazje. Tym samym pozbywam się sporej ilości zbędnego cukru i tłuszczu z dostępnych w sprzedaży czekolad (nawet tych o bardzo dużej zawartości kakao). Jak widzicie nie dodałam cukru ani żadnego słodzika prócz odrobiny miodu (mniej więcej 1.5 łyżki na całość). Jak dla mnie ich smak jest dzięki temu idealny. To tak jakby jeść gorzką czekoladę, ale w formie ciasta!

Czekoladowo-Orzechowe Muffinki Bananowe

Muffinki przygotowuje się na prawdę prosto i szybko. Nawet jeżeli macie zamiar zrobić własną domową czekoladę nie zajmie Wam to długo. Doskonale nadaje się na weekendowe śniadanie lub na przekąskę do pracy. Można je śmiało przechowywać przez minimum dwa dni w próżniowym pojemniczku w lodówce.

Tak jak wspomniałam nie ma nic lepszego od takiego śniadania! Wspaniały początek dnia gwarantowany.

CZEKOLADOWO-ORZECHOWE MUFFINKI BANANOWE

ilość: 3 porcje (6 muffinek)

Składniki:

banany 2 sztuki

jajka 2 sztuki

olej kokosowy 15g

mąka pszenna lub kokosowa 25g

kakao 20g

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

zmielone orzechy nerkowców 30g

czekolada (22g kakao, 36g oleju kokosowego, 15g miodu)

Wykonanie:

Na minimum godzinę przez rozpoczęciem pracy (lub dzień wcześniej) przygotowujemy czekoladę. Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku (tylko do momentu ich połączenia, nie zagotowujemy) i wylewamy do pojemniczka wyłożonego papierem o pieczenia.

Czekoladę wyjmujemy po minimum godzinie (lub całej nocy) i przechowujemy w lodówce. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Banany blendujemy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami (1/3 zmielonych orzechów).

Do foremek wykładamy masę, posypujemy pozostałą ilością orzechów. Pieczemy muffinki około 20 minut (do suchego patyczka).



  • Fabryka Pomysłów

    porywam jedną muffinkę na drugie śniadanie 🙂

    • Proszę bardzo 😉

  • Widać, że mocno czekoladowe! 😀 Chciałybyśmy mieć zapas takiej domowej czekoladki w zamrażarce 😀 Póki co cała zamrażarka zajęta owocami 😛

    • Na owoce też warto trzymać miejsce 😀 Ale 1-2 tabliczki dużo nie zajmują 😀

  • Są obłędne! 🙂