Czekoladowo-sezamowe bułeczki

Idealne weekendowe śniadanie, te chrupiące, drożdżowe bułeczki z bogatym czekoladowo-sezamowym nadzieniem, które sprawi, że nie będziecie się mogli od nich oderwać! 😁🙌

Czekoladowo-sezamowe bułeczki

Czekoladowo-sezamowe bułeczki

1 bułeczka (ok. 570 kcal)

czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenia

koszt: 1.90 zł

Składniki:

ciasto:
75 g mąki pszennej
45 g ciepłego mleka roślinnego
15 g surowych drożdży
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki garam masala (opcjonalnie lub przyprawy do piernika)
szczypta soli
nadzienie:
20 g czekolady gorzkiej
20 g mleczka kokosowego
10 g tahini
10 g erytrytolu lub cukru
1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Mieszamy mleko z drożdżami, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Składniki na nadzienie podgrzewamy chwilę w mikrofali. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy nadzieniem.

Zawijamy w ulubiony kształt i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut.

Chocolate-tahini buns

1 bun (approx. 570 kcal)

time of preparation: 15 minutes and 25 minutes of baking

Ingredients:

dough:
75 g wheat flour,
45 g warm plantbased milk
15 g raw yeast
1/2 teaspoon cinnamon, 1/3 teaspoon garam masala (optional or gingerbread spices)
a pinch of salt
filling:
20 g dark chocolate
20 g canned coconut milk
10 g tahini
10 g erythritol or sugar
1 teaspoon of cocoa

Instructions:

Mix the milk with yeast, then add the remaining ingredients. Knead the dough and leave it to rise for about an hour.

Heat the ingredients for the filling in the microwave for a while. Roll out the dough and grease it with the filling.

Wrap in your favorite shape and bake at 180 Celsius degrees for about 20-25 minutes.