Czekoladowo-Truskawkowy Deser

Od zawsze mam ogromną słabość do czekolady. W liceum z racji tego, że miałam 3 km do przejścia z domu do autobusu, który zawoził mnie do szkoły zjadałam praktycznie codziennie tabliczkę czekolady po drodze. Oczywiście miłość do czekolady mi nie minęła, a po prostu się trochę zmieniła. Na studiach zdecydowanie jadłam już tylko gorzką czekoladę (uwielbiam!), a ostatnio podjęłam kroki aby robić domową wersję, bo nawet w tych wysokoprocentowych gorzkich czekoladach cukru jest na potęgę. Do jej przygotowania używam jedynie 3 składników: kakao, olej kokosowy i miód. Jest dzięki temu lekka i moim zdaniem pyszna. Często ląduje u mnie w deserach, również takich na szybko jak ten Czekoladowo-Truskawkowy Deser.

czekoladowo-truskawkowy deser

Wiecie, że u mnie bardzo często pojawiają się desery. To po to aby zaspokoić moją chęć sięgnięcia po inne, niezdrowe słodycze! I sprawdza się, bo już od ponad roku nie jem cukru (prócz 3 razy do roku). Dlatego myślę, że przepisów na zdrowe desery to tutaj nigdy nie zabraknie 😉

W lato zdecydowanie sprawdzają się zimne, szybkie desery, bez pieczenia i z sezonowymi owocami. A do tego czekolada! Czekolada musi być 😀

czekoladowo-truskawkowy deser

Letnie owoce i czekolada to połączenie skazane na sukces. Kiedy więc tylko ostatnio znalazłam jeszcze truskawki, nie wahałam się ani chwili przed ich kupnem! Wylądowały w deserze, którego każdy kęs jest przepełniony delikatnym owocowo-czekoladowych smakiem, a do tego chrupkie płatki owsiane i kremowy jogurt.

Taki deser można sobie zaserwować bez żadnych wyrzutów sumienia! Wszystko świeże, domowe, pyszne i zdrowe 🙂

Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie czekolady to kliknijcie tutaj -> klik!

Czekoladowo-Truskawkowy Deser

4 porcje

Składniki:

jogurt naturalny 165g

mrożone lub świeże truskawki 160g + 20g do podania

mleko roślinne lub zwykłe 130ml

płatki owsiane 130g

domowa gorzka czekolada 25g + 130g do podania

Wykonanie:

Płatki owsiane gotujemy z mlekiem i roztopioną czekoladą lub zostawiamy na noc. Rozdozowujemy do szklaneczek i nakładamy mrożone truskawki. Na nie warstwa jogurtu i świeżych owoców oraz kawałki czekolady.

Najlepiej smakuje schłodzone.

 

Zapisz

Zapisz