Czekoladowy Deser z Figami

Czekoladowy Deser z Figami. Ten intensywnie czekolady deser z dodatkiem świeżych fig  to energetyzujące drugie śniadanie. Czekoladowy jest podwójnie, bo kakao nie tylko znajdziemy w granoli, ale również w kawałku domowej gorzkiej czekolady. Uwielbiam ten smak, uwielbiam czekoladę. Kwintesencja słodkiego smaku, który delikatnie przełamuje gorzki smak kakao. Ale to napisałam! 😀 Aż sama się z tego śmieję, ale na prawdę czekolada jest dla mnie magicznym jedzeniem. Prostym, a jednak niesamowicie rozkosznym. Takie drugie śniadanie wywołuję uśmiech cokolwiek by się nie działo 😉

czekoladowy deser

Warto również popuścić wodze fantazji i zmodyfikować ten deser na swoje potrzeby 😉 Będzie pysznie, zobaczycie (a raczej poczujecie)!

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na czekoladę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Czekoladowy Deser z Figami

4 porcje (1 porcja to ok. 270 kcal)

Składniki:

nerkowce 20g

mleko 50ml

kawa zbożowa 1 łyżeczka

miód 1 łyżeczka

cynamon 1/2 łyżeczki

granola:

płatki owsiane 150g

orzechy pecan lub włoskie 30g

miód 15g

cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa po 1/3 łyżeczki

kakao 20g

olej kokosowy 20g

do podania:

domowa czekolada 55g

amarantus ekspondowany 15g

figi świeże 4 sztuki

jogurt naturalny 90g

Wykonanie:

Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie warto przygotować granolę. Mieszamy wszystkie składniki na granolę, a następnie przenosimy na papier pergaminowy i pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach.

Nasączone nerkowce miksujemy z mlekiem, kawą, cynamonem i miodem. Taką mieszanką zalewamy granolę i mieszamy całość. Na dno słoiczka lub szklanki wykładamy jogurt, następnie granolę, amarantus, figi i kawałek czekolady.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



16 thoughts on “Czekoladowy Deser z Figami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*