Czekoladowy pudding chia z bananem

Proste śniadanie – Czekoladowy Pudding Chia z Bananem – smaczne i wegańskie, idealne na szybkie poranki!

Tak, wiem jak wiele razy mówię o tym, że nie jem słodyczy, a tu nagle pokazuje się coś czekoladowego! Ale pamiętajcie, że zawsze mam na myśli kupne, gotowe słodycze. W moim przypadku gorzka czekolada (75% w górę) jest tym wyjątkiem. Szkoda mi trochę czasu na przygotowywanie domowej czekolady, a w sklepie wybieram zawsze te z dobrym składem. Czekolada na śniadanie? Jak dla mnie to idealna pora właśnie na taką przekąskę!

Czekoladowy pudding chia z bananem

Poza tym dzień bez moich ulubionych przysmaków to niemal dzień stracony! 😀

Pewnie większość z Was próbowało już przygotowywać pudding na bazie nasion chia i wie, że to banalnie proste. Wystarczy zalać nasionka i odstawić na godzinkę (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Rano wszystko jest już gotowe i wystarczy go podać z ulubionymi dodatkami. Ja już Wam pokazywałam moje propozycje na orzechowo-migdałowy pudding chia z truskawkami, cynamonową rawnolę z puddingiem chia i smoothie oraz nocną owsiankę czekoladową z dżemem chia. Teraz przyszła pora na nowe połączenie. Przygotowałam w tym przepisie domową granolę, ale możecie użyć jakąkolwiek lubicie (sklepową lub przygotowaną własnoręcznie).

Czekoladowy pudding chia z bananem

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 2,60zł za 1 porcję

Składniki:

30g nasion chia

245ml mleka roślinnego

1-2 kostki czekolady

2 banany

opcjonalnie ekspondowane ziarna do posypania

domowa granola:

100g płatków zbożowych

10g orzechów laskowych

5g migdałów

5g wiórków kokosowych

1 łyżka oliwy

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania granoli. Mieszamy wszystkie składniki w miseczce, przenosimy na papier pergaminowy i pieczemy w 160 stopniach ok. 30 minut.

Czekoladę gotujemy z mlekiem roślinnym i po jej roztopieniu zalewamy nasiona chia. Odstawiamy na minimum 1 godzinę (a najlepiej na noc).

Rano podajemy pudding z granolą, bananami i ekspondowanymi ziarnami.

Chocolate chia pudding with bananas

Simple breakfast – Chocolate Chia Pudding with Bananas – tasty and vegan, perfect for busy mornings!

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

30g chia seeds

245ml plant milk

1-2 chocolate cubes

2 bananas

 

homemade granola:

100g oats

10g hazelnuts

5g almonds

5g coconut chips

1 tablespoon of olive oil

Instructions:

Start with the preparation of granola. Mix all ingredients in a bowl, transfer on paper and bake at 160 Celsius degrees for about 30 minutes.

Cook the chocolate with vegetable milk and after it will melt pour on the chia seeds. Leave it for minimum 1 hour (preferably overnight).

In the morning, serve the chia pudding with granola, bananas and your favourite toppings.

 

 



  • Gorzka czekolada to naszym zdaniem nie słodycze i można jeść codziennie xD xD xD My lubimy 85% z Biedronkowej firmy. Jest naprawdę pyszna 🙂

  • Pudding z chia <3 U mnie najczęściej pojawia się na kolację, ale nie w wersji czekoladowej. A spróbuję kiedyś taki według Twojego pomysłu 🙂 Oczywiście nie na kolację 😀