Czerwone tajskie curry warzywne

Czerwone tajskie curry jak z restauracji można przygotować w domu już w 30 minut!

Jeśli chodzi o comfort food to zdecydowanie zaliczam do nich właśnie curry. To dla mnie ogromna przyjemność zarówno je przygotowywać jak i zajadać 😀

Czerwone tajskie curry warzywne

To bardzo prosty przepis, który można łatwo zmodyfikować. Dodać coś od siebie lub odjąć to czego nie lubimy, a i tak całość skończy się wyśmienicie.

Po prostu pycha! Jeśli chcecie poczęstować czymś ciepłym swoich gości, a nie macie czasu na długie gotowanie, miseczka tego curry sprawdzi się świetnie.

Czerwone tajskie curry warzywne

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 3,30 zł za 1 porcję

Składniki:

240g ryżu

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 szczypty imbiru

1 papryka czerwona

2 średnie marchewki

1 łyżeczka curry i kurkumy

chili wg uznania

125ml wody lub bulionu warzywnego

400g mleczka kokosowego z puszki

garść szpinaku

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżka sosu sojowego

sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojoną cienko marchew i paski papryki.

Doprawiamy i smażymy ok. 5 minut. Przenosimy do garnka. Dodajemy wodę, mleczko kokosowe, szpinak i gotujemy ok. 10 minut.

Dodajemy pomidory, doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny. Chwilę podgotowujemy i podajemy z ryżem.

Red Thai Curry

Red Thai Curry like from restaurant can be prepared at home in 30 minutes!

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

240g dry rice

1 onion

3 cloves of garlic

2 pinches of ginger

1 red bell pepper

2 medium carrots

1 teaspoon of curry and turmeric

chili

125ml water or vegetable broth

400g coconut milk canned

a handful of spinach

1 can of chopped tomatoes

1 tablespoon of soy sauce

juice from 1/4 of lemon

Instructions:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojoną cienko marchew i paski papryki.

Doprawiamy i smażymy ok. 5 minut. Przenosimy do garnka. Dodajemy wodę, mleczko kokosowe, szpinak i gotujemy ok. 10 minut.

Dodajemy pomidory, doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny. Chwilę podgotowujemy i podajemy z ryżem.