Czosnkowe Grzanki

Uwielbiam czosnkowe zapiekanki! Ale niestety wiele z nich jest na bazie masła. Ja zrobiłam więc moją wegańską wersję z oliwą. Prościzna! Wystarczy przygotować oliwę z czosnkiem, pietruszką, papryczkami. Posmarować nią pieczywo i zapiec. Chrupiąca przekąska gotowa!

Wiem, że to banalnie prosty przepis i tak na prawdę nie byłam do końca pewna czy go publikować. Ale pomyślałam sobie, że gdybym sama nie zobaczyłam u kogoś na Instagramie czosnkowej bagietki to też nie wpadłabym na pomysł aby takie pieczywo przygotować.

Czosnkowe Grzanki

Dobrze się wytłumaczyłam? 😀

Jak dla mnie taki kawałek chrupiącego pieczywa o czosnkowo-ziołowym smaku,  z nutką ostrości to prawdziwy comfort food.

Czosnkowe Grzanki

2 porcje (1 to ok. 230 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 1 zł za porcję

Składniki:

5 ząbków czosnku

6 łyżek oliwy

1 pęczek natki pietruszki

sól do smaku

papryczka chili wg uznania

pieczywo (bułki lub bagietki)

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą, drobno posiekaną pietruszką, chili i solą (można całość rozetrzeć jeszcze w moździerzu).

Smarujemy pieczywo i zapiekamy.

Garlic Toasts

I love garlic toasts! But unfortunately, many of them are based on butter. So I made my vegan version with olive oil. Easy! Just prepare the olive oil with garlic, parsley, peppers. Smear bread and bake it. A crispy snack is ready!

2 servings (1 serving has 230 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

5 cloves of garlic

6 tablespoons of oil

1 bunch of parsley

salt to taste

chili pepper to taste

bread (rolls or baguettes)

Instructions:

Press the garlic and mix with olive oil, finely chopped parsley, chili and salt (you can rub it also in a mortar).

Grease the bread and bake.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*