Czosnkowo-jarmużowi kulki chlebowe

Na przekąskę, na imprezę, dla fanów chleba i orzeszków.

Czosnkowo-jarmużowi kulki chlebowe

Czosnkowo-jarmużowi kulki chlebowe

(7 kulek, 1 ma ok. 110 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ ok. 20 minut pieczenia)

koszt: 1 kulka ok. 2,4 zł

Składniki:

6 kromek czerstwego pieczywa (lub podpieczonego chleba tostowego)
1 ugotowany ziemniak
90-100 g jarmużu (lub szpinaku)
natka pietruszki
25 g orzeszków pini
30 g drożdży nieaktywnych
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
woda
sól i pieprz do smaku
sos:
300 g jogurtu roślinnego (użyłam kokosowego bez cukru)
parę łyżek ketchupu

Wykonanie:

Chleb rozdrabniamy (w blenderze) z orzeszkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę (ilość wody dostosowujemy do masy, jeśli jest zbył mało lepiąca to dodajemy więcej).

Formujemy z niej kulki i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach (lub smażymy na głębokim oleju. Podajemy z jogurtem wymieszanym z ketchupem.

 

 



>
Facebook