Daifuku mochi – moja wielka japońska improwizacja

To bardzo ciekawe danie i nawet nie wiem do czego je przyrównać smakiem. Jest smaczne, ale zupełnie niepodobne do niczego co do tej pory jadłam! W domu znalazłam za dużo mąki ryżowej i w sieci wyszukałam jak ją zużyć. Trafiłam na japoński przepis na Daifuku Mochi, czyli kuleczki na bazie mąki ryżowej.

Jak dla mnie to bardzo ciekawa przekąska. Ja nie przepadam za przesłodzonymi deserami, więc w moim przypadku smak trafiony w punkt. Idealnie pasują do kawy lub herbaty. Szczerze mówiąc to chyba również najlepszy sposób na ich podanie, bo nie wyobrażam sobie zajadać się nimi „na sucho”.

Daifuku mochi - moja wielka japońska improwizacja

Tradycyjnie daifuku mochi na pewno są delikatniejsze i nadziane słodką pastą z czerwonej fasoli. Ja postawiłam jednak na truskawkowe nadzienie. Sezam dodałam do ciasta, a całość posypałam cukrem pudrem.

Tak na pewno nie wyglądają ani nie smakują prawdziwe daifuku mochi (szczerze mówiąc z chęcią bym ich spróbowała, wiecie może gdzie takie można dostać?). Ale starałam się jak mogłam. Klejenie tych kulek to nie lada wyzwanie. Ciasto niesamowicie się lepi i potrzeba trochę cierpliwości.

Daifuku mochi – moja wielka japońska improwizacja

8 kuleczek (1 to ok. 125 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 1 zł za 1 kulkę

Składniki:

90g mąki ryżowej

160 ml wody

25g cukru

90g mąki ziemniaczanej

65g sezamu

nadzienie:

8 dużych truskawek mrożonych lub świeżych

odrobina mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Mąkę ryżową mieszamy w garnku z cukrem i wodą. Podgrzewamy delikatnie cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wtedy wykładamy ją na powierzchnię obsypaną mąką ziemniaczaną.

Dodajemy sezam i zagniatamy ciasto. Odrywamy części ciasta, wkładamy truskawkę i formujemy kulkę. Gotowe gulki obtaczamy w cukrze pudrze i przechowujemy w lodówce. Podajemy z konfiturą lub ulubionym sosem.

Daifuku mochi – my Japanese improvisation

This is a very interesting dish and I don’t even know what to compare it with. It’s tasty, but completely unlike anything I’ve eaten so far!

8 balls (1 ball – 125 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

90g rice flour

160 ml water

25g sugar

90g potato starch

65g sesame seeds

filling:

8 large frozen or fresh strawberries

a bit of potato starch

Instructions:

Mix rice flour in a pot with sugar and water. Heat gently and stir constantly until the mass thickens. Then put it on the surface covered with potato starch.

Add sesame and knead the dough. Take a part of dough, put a strawberry and form a ball. Coat the balls in powdered sugar and store in the fridge.

Serve with jam or your favorite sauce.

 

 

 



6 thoughts on “Daifuku mochi – moja wielka japońska improwizacja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*