Daktylowe kulki mocy z migdałami i kakao

Pyszne kulki mocy z daktyli, migdałów, kakao i siemienia lnianego. Idealne na przekąskę. Wegańskie.

Kulki mocy to okrągłe przekąski, idealne na śniadanie lub do pracy. Łatwe do przygotowania i zapakowania.

Daktylowe kulki mocy z migdałami i kakao

Warto je trzymać w zamrażarce, bo przydadzą się kiedy będziecie potrzebować dłużej rano pospać, a jednocześnie nie checie rezygnować z domowego jedzenia na wynos.

W sklepach takie kulki (dokładnie o takim składanie + zbędne dodatki) kosztują sporo. Te możecie przygotować tanio i ze sprawdzonych produktów!

Przepis w wersji video 😉

Daktylowe kulki mocy z migdałami i kakao

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+30 minut moczenia i 1 godzina w zamrażarce)

koszt: ok. 4,50 zł za porcję

Składniki:

daktyle 260 g

migdały 175 g

kakao 15 g

siemię lniane 20 g

olej kokosowy 2 łyżki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Daktyle i migdały (w oddzielnych miseczkach) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Z migdałów zdejmujemy skórkę. Daktyle i migdały miksujemy dokładnie.

Następnie dodajemy do nich siemię, kakao, mieszamy i formujemy kulki. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Kulki możemy przechowywać 3 dni w lodówce lub dłużej w zamrażarce.