Delikatne czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi

Delikatne czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi! Te ciasteczka to dosłownie kopalnia SMAKU.

Na początek życzę Wam wspaniałego weekendu! Ponieważ mamy wolne, nie może zabraknąć czasu na spędzenie chwili w kuchni i zrobienie tych najdelikatniejszych, czekoladowych ciasteczek z orzechami włoskimi!

delikatne czekoladowe ciasteczka

Dlaczego warto je zrobić? Już mówię:

  • rozpływają się w ustach
  • są pełne czekolady (gorzkiej!)
  • do ich przygotowania nie użyłam żadnego dodatkowego tłuszczu
  • zawierają chrupiące i zdrowe orzechy włoskie
  • idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty
  • to najlepsze ciasta jakie ostatnio zrobiłam!

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Delikatne czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi

6 porcji (12 ciasteczek, 1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut (w tym 10 minut pieczenia)

koszt to ok. 10 zł

Składniki:

mąka pszenna 95 g

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

sól 1 szczypta

ksylitol 55 g

jajko 1 sztuka

woda ok. 50 ml

czekolada gorzka (>75%) 175 g

orzechy włoskie 1 garść

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z sodą, cynamonem, solą, ksylitolem i jajkiem. Po delikatnym wymieszaniu dodajemy wodę i ponownie mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i orzechy. Wykładamy ciasto (1 czubatą łyżkę) na papier do pieczenia lub formy na muffinki.

Pieczemy ok. 10 minut.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Uuuuuwielbiam takie ciasteczka z czekoladą! Ciągle szukam idealnego przepisu, więc twój również sprawdzę wkrótce 🙂

  • Schrupałabym wszystkie sama;)

  • Ewa W

    czekolada,orzechy..pycha !

  • Wyglądają bardzo smakowicie 🙂