Domowa Granola z Czekoladą

Prosta, domowa granola z czekoladą, płatkami owsianymi, orzechami i nasionami. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej skład można modyfikować według własnych upodobań. Jeżeli szukacie przepisu na kruchą, czekoladową granolę to trafiliście idealnie.

Nigdy nie kupuję gotowej granoli. Są one zazwyczaj pełne cukru i składników, które niekoniecznie mi odpowiadają. Koniec końców nie smakują jak dla mnie naturalnie i są za słodkie. Dlatego zdecydowanie wolę przygotowywać domową granolę. Wbrew pozorom jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i na prawdę warto spróbować. Jedyne na co trzeba uważać to pieczenie, bo nie możemy dopuścić do tego żeby granola się nam przypiekła. Granolę możemy przechowywać i zajadać na śniadanie kiedy tylko mamy na nią ochotę.

domowa granola

Granolę możemy wykorzystać do przygotowywania deserów, batoników, owsianek albo zrobić serniczki jogurtowe na spodzie granola. Przede wszystkim granola nadaje się do sporządzenia szybkiego i smacznego śniadania. Wystarczy, że zalejemy ją mlekiem lub jogurtem. Uwielbiam kiedy granola zawiera orzechy, czekoladę, nasiona, suszone owoce. W tedy wiem, że będzie smacznie i pożywnie.

domowa granola

Dlaczego lubię tę granolę? Bo jest na bazie płatków owsianych, które są bogate w błonnik i na dłużej zmniejszają uczucie głodu; zawiera migdały i nerkowce, czyli źródło bardzo zdrowych tłuszczy, witamin i aminokwasów; siemię lniane i pestki dyni są bogate w proteiny, błonnik, witaminy i minerały; posłodzona jest miodem.

domowa granola

DOMOWA GRANOLA Z CZEKOLADĄ

ilość: 3 porcje

Składniki:

płatki owsiane 115g

migdały 20g

nerkowce 30g

pestki dyni 20g

kakao 1 łyżka

miód 6 łyżek (jeżeli chcemy aby nie była bardzo słodka wystarczą 2 łyżki)

czekolada gorzka 15g

oliwa 1 łyżka

jogurt lub mleko do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. W rondelku rozpuszczamy oliwę, czekoladę, kakao i miód. Dodajemy powstały krem do reszty składników i dokładnie mieszamy.

Gotową granolę przenosimy na papier do pieczenia i pieczemy około 20 minut. Przechowujemy w suchym słoiczku. Podajemy z jogurtem lub mlekiem.



3 thoughts on “Domowa Granola z Czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*