Domowa pasta serowa z pieczarkami i szpinakiem

Domowa pasta serowa z pieczarkami i szpinakiem to jedna z moich propozycji na pyszne i proste comfort food – domowy makaron, sos, ser i warzywa które akurat są pod ręką i doskonale pasują do całości. Już nie raz robiłam podobne przepisy, ale doszłam do wniosku, że nigdy nie za wiele i podzielę z Wami przepisem również na to danie. Dzisiaj bardzo smacznie, bo z domowym, pełnoziarnistym makaronem.

domowa pasta

Nie lubicie pieczarek albo szpinaku? Nie ma problemu. Możecie je zastąpić mięsem lub innymi ulubionymi warzywami. To danie można łatwo dostosować do własnych potrzeb. Oczywiście możecie użyć gotowego makaronu i zrobić z niego jeszcze prostszy i szybszy obiad. Ja zdecydowanie wolę taki robiony na szybko tuż przed podaniem, ale jeżeli nie macie czasu to zostawcie sobie eksperymentowanie na wolniejszy dzień.

Domowa pasta serowa z pieczarkami i szpinakiem

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 15 minut gotowania)

koszt 1 porcji to ok. 5,75 zł

Składniki:

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

czosnek 2 ząbki

pieczarki brązowe 200 g

pomidory krojone z 1 puszki

bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku

szpinak 125 g

mąka pszenna 75 g

mąka pszenna pełnoziarnista 70 g

jajko 1 sztuka

tymianek 1/2 łyżeczki

woda 30 ml

ricotta 65 g

mozzarella lub parmezan 25 g

pieprz do smaku

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania makaronu. Mąkę mieszamy ręką z tymiankiem, jajkiem i wodą. Po zagnieceniu ciasta, odkładamy je na chwilę, aby odpoczęło.

W tym czasie siekamy czosnek, cebulę i pieczarki. Ciasto rozwałkowuje cienko i kroimy na podłużne paski (tagliatelle). Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki przez ok. 6 minut.

Pomidory blendujemy z dodatkiem warzyw, a następnie dodajemy na patelnię ze szpinakiem. Gotujemy całość 5 minut. Następnie do sosu dodajmy ricottę.

Makaron gotujemy we wrzątku ok. 3 minuty. Następnie mieszamy go z sosem, wykładamy do naczynia, posypujemy startym serem i podpiekamy w piekarniku ok. 5 minut.

Podajemy przyprawione świeżo zmielonym pieprzem.