Domowa pizza

Plan na weekend – domowa pizza !!! Upewnijcie się, że macie mąkę i drożdże, a reszta zrobi się prawie sama. Jak drożdże będą robiły robotę możecie skorzystać z pięknej pogody za oknem.

Domowa pizza

Domowa pizza

2 porcje (1 ma ok. 345 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut + 20 minut pieczenia

koszt: ok. 1.80 zł za pizzę

Składniki:

25 g świeżych drożdży
120 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
1 łyżeczka cukru
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oliwy
do podania:
4 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżka oregano
70 g ugotowanego lub upieczonego wcześniej batata
30 g nerkowców
parę pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z wodą i cukrem. Kiedy będą jednolicie wymieszane dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.

Na koniec dodajemy oliwę, jeszcze chwilę zagniatamy i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Formujemy pizze (najlepiej ręcznie, rozpłaszczając od środka do brzegów).

Smarujemy passatą, posypujemy oregano, batatem, nerkowcami i pomidorkami.

Pieczemy w 250-300 stopniach 6-8 minut, najlepiej na kamieniu.

Homemade pizza

2 portions (1 has approx. 345 kcal)

time of preparation: 25 minutes + 20 minutes of baking

Ingredients:

25 g fresh yeast
120 ml warm water (not hot)
1 teaspoon of sugar
200 g wheat flour
a pinch of salt
1 tablespoon of olive oil
for serving:
4 tablespoons of tomato passata
1 tablespoon of oregano
70 g boiled or baked sweet potato
30 g cashews
few cherry tomatoes

Instructions:

Mix yeasts with water and sugar. When they are uniformly mixed, add the flour and knead the dough.

At the end, add the olive oil, knead for a while and set aside for 60-90 minutes to rise.

After this time, divide the dough in half. Form pizzas (preferably by hand, flattening from the center to the edges).

Spread with passata, sprinkle with oregano, sweet potato, cashews and cherry tomatoes.

Bake at 250-300 Celsius degrees for 6-8 minutes, preferably on a stone.