Domowe chlebki pita z gulaszem ze słodkich ziemniaków

Domowe chlebki pita 🥙 Żaden deszcz i jesień nie zatrzyma mnie przed wakacyjnymi smakami, a takie smakołyki jak pity są po to by przypomnieć mi o słonecznych, śródziemnomorskich wakacjach!! Ten super łatwy przepis od zawsze jest ze mną i nigdy mnie nie zawodzi! Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić domowych chlebków to właśnie nadszedł czas!😋

Domowe chlebki pita z gulaszem ze słodkich ziemniaków

Domowe chlebki pita z gulaszem ze słodkich ziemniaków

3 porcje (1 ma ok. 670 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut + 20 minut gotowania

koszt: ok. 3.40 zł za porcję

Składniki:

chlebki pita:
300 g mąki pszennej
180 ml ciepłej wody
25 g surowych drożdży
szczypta soli
gulasz:
ok. 300 g batata
30 g oliwy
25 g masła orzechowego
10 g syropu klonowego
3 łyżki płatków drożdżowych opcjonalnie
sok z 1/4 cytryny
2 ząbki czosnku
3 szczypty nasion kolendry
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki cynamonu
chili do smaku
1 opakowanie jogurtu roślinnego
sos tzatziki:
1/2 ogórka
90 g jogurtu roślinnego
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz do smaku
plasterki czerwonej cebuli do podania

Wykonanie:

Mieszamy drożdże z wodą aż się całkowicie w niej rozpuszczą. Wtedy dodajemy mąkę, sól i zagniatamy ciasto minimum przez 2 minuty.

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, dzielimy na 3 części.

Formujemy kule i odkladamy na jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Delikatnie spłaszczamy ręką i pieczemy w piekarniku (najlepiej na kamieniu do pizzy) w jak najwyższej temperaturze ok. 10 minut.

W międzyczasie podsmażamy na oliwie pokrojonego w kostkę batata. Gdy zacznie się rumienić, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy wszystkie składniki (za wyjątkiem jogurtu) i dusimy ok. 10 minut (do miękkości).

Po tym czasie dodajemy jogurt i jeszcze chwilę gotujemy. Ogórka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jogurtem, oliwą, solą i pieprzem.

Pity podajemy z gulaszem, sosem i czerwoną cebulką.

Homemade pita bread with sweet potato stew

3 servings (1 has approx. 670 kcal)

time of preparation: 20 minutes + 20 minutes of cookin

Ingredients:

pita bread:
300 g wheat flour
180 ml warm water
25 g raw yeast
pinch of salt
Goulash:

about 300 g sweet potato
30 g olive oil
25 g peanut butter
10 g maple syrup
3 tablespoons of yeast flakes optional
1/4 lemon juice
2 cloves of garlic
3 pinches of coriander seeds
1 teaspoon of smoked paprika
1/2 teaspoon of cinnamon
chili to taste
1 packet of plantbased yogurt
Tzatziki sauce:
1/2 cucumber
90 g plantbased yogurt
1 teaspoon of olive oil
salt and pepper to taste
slices of red onion for serving

Instructions:

Mix the yeast with water until it dissolves completely. Then add the flour, salt and knead the dough for at least 2 minutes.

Let it rise for an hour. After this time, knead again and divide into 3 parts. Form balls and put them aside for another 20 minutes to rise.

Flatten gently with your hand and bake in the oven (preferably on a pizza stone) at the highest possible temperature for about 10 minutes.

In the meantime, fry the diced sweet potato in olive oil. After 5 minutes pour half a glass of water, add all ingredients (except yogurt) and stew for about 10 minutes (until tender).

After this time, add the yogurt and cook for a while. Dice the cucumber into small cubes and mix it with yoghurt, olive oil, salt and pepper.

Serve pita with goulash, sauce and red onion.