Domowe Ciasto z Brzoskwiniami

Domowe Ciasto z Brzoskwiniami to wspaniały deser z wykorzystaniem świeżych, letnich brzoskwiń. Nie jest to żadne eleganckie ciasto, ale za to pyszne i pachnące; po prostu domowe.

domowe ciasto z brzoskwiniami

Brakowało mi ostatnio przepisu na proste, domowe ciacho. Takie, które każdym gryzem wywołuje uśmiech na ustach. Takie, którego smak jest genialny w swojej prostocie. I udało się! Zrobiłam ciasto, które smakuje niczym tradycyjny „brzoskwiniowy jabłecznik” ;).

To ciasto to połączeni idealnie wilgotnego spodu i kruszonki na wierzchu. Jak wspomniałam smakuje trochę jak jabłecznik, ale wykorzystałam do jego zrobienia brzoskwinie, bo w końcu na nie teraz jest najlepszy czas.

domowe ciasto z brzoskwiniami

W dzieciństwie (a nawet jeszcze na studiach) nie cierpiałam brzoskwiń. Wynikało to z tego, że ich smak w sokach czy jogurtach zawsze wydawał mi się strasznie sztuczny i przesłodzony. Dopiero kiedy odstawiłam wszystkie te sklepowe przetwory, a zaczęłam robić sama desery z brzoskwiniami pokochałam je za ich soczystość i delikatny smak.

domowe ciasto z brzoskwiniami

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie postarała się, aby to ciasto było zdrowsze niż tradycyjne. Dlatego pozbyłam się dodatku cukru, zastępując go dosłownie 3 łyżkami ksylitolu. Ciasto pomimo wszystko wyszło słodziutkie dzięki brzoskwiniom. To ciasto zebrało mnóstwo pochwał od mojego Męża, który swoją porcję przewidzianą na 2 dni  zjadł na raz 😉 Na prawdę polecam!

DOMOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

ilość: 4 porcje (keksówka 20cm)

Składniki:

kruszonka:

mąka pszenna 25g

płatki owsiane 20g

ksylitol 20g

cynamon 1/3 łyżeczki

masło w temperaturze pokojowej 35g

ciasto:

mąka 105g

proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

masło w temperaturze pokojowej 35g

skórka z 1/2 cytryny

jajko 1 sztuka

brzoskwinie 185g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy składniki na kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem w miseczce i dokładnie mieszamy.

Ciasto przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki brzoskwini układamy na cieście i delikatnie dociskamy. Posypujemy całość kruszonką i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i gotowe 🙂

 

 

Zapisz

Zapisz



  • I jest cynamon <3
    Generalnie uwielbiamy wszystkie owoce ale jakoś brzoskwinie znajdują się na tym jednym z najniższych miejsc 😛 Jednak już zapieczone w takim fajnym cieście chętnie byśmy zjadły 🙂

    • Doczekałyście się i cynamonu 😀
      Jak pisałam na początku wpisu, kiedyś miałam podobnie z brzoskwiniami, teraz się w zupełności do nich przekonałam 😉

  • pyszności 🙂 czyżby zmiany na stronie?

    • Dziękuję 🙂
      Tylko zmiany dot. nagłówków, bo mi cały czas SEO o nie krzyczał 😉 Chyba, że jest coś innego, czego nie widzę 😀

  • Fabryka Pomysłów

    fajna zdrowsza wersja ciacha 🙂

  • Wygląda przepysznie! Masz jeszcze kawałek tego ciasta? 😉

    • Niestety 😉 Robię zawsze małe porcje, więc znika bardzo szybko 😀

  • Brzmi bardzo kusząco:-)

    • Jak się spróbuję to nie można się od niego oderwać 😀