Domowe ciecierzycowe tacos z tofu, jabłkiem i marchewką

Domowe tacos z mąki z ciecierzycy, a do tego lekka sałatka z tofu, jabłkami, marchewką i papryką.

Domowe ciecierzycowe tacos z tofu, jabłkiem i marchewką

Domowe ciecierzycowe tacos z tofu, jabłkiem i marchewką

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 12 minut smażenia)

koszt: ok. 4.90 zł za porcję

Składniki:

tacos:
185 g mąki z ciecierzycy
50 g mąki pszennej
szczypta soli
95 ml ciepłej wody
sałatka:
170 g tofu
1 marchew
100 g kapusty pekińskiej
95 g jabłka
35 g papryki czerwonej
25 g jogurtu roślinnego
10 g suszonych pomidorów
2 plastry czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i chili do smaku
parę ziarenek kolendry

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy więcej wody. Następnie zawijamy w woreczek i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy wymieszać wszystkie składniki na sałatkę.

Ciasto dzielimy na 6 równych kawałków i rozwałkowujemy na cienkie tacos podsypując mąką pszenną. Smażymy na suchej patelni po 2-3 minuty z obu stron. Podajemy z sałatką.

Homemade chickpea tacos with tofu, apple and carrot

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 12 minutes of frying)

Ingredients:

tacos:
185 g chickpea flour
50 g wheat flour
pinch of salt
95 ml warm water
salad:
170 g tofu
1 carrot
100 g white cabbage
95 g apples
35 g red pepper
25 g plantbased yogurt
10 g dried tomatoes
2 slices of red onion
1 tablespoon of oil
juice from 1/4 of lime
1 teaspoon granulated garlic
salt and chili to taste
a pair of coriander seeds

Instructions:

Mix the flour with water and knead the dough. If the mass is too dry, add more water. Then wrap in a bag and let stand for 15 minutes. In the meantime, mix all the ingredients for the salad.

Divide the dough into 6 equal pieces and roll out into thin tacos, sprinkling with wheat flour. Fry on a dry pan for 2-3 minutes on both sides. Serve with salad.

 



>
Facebook