Domowe, cynamonowe, nadziewane mini-tarty

Dla wszystkich miłośników cynamonowych wypieków o każdej porze roku🍪! Kruche na zewnątrz i mięciutkie, cieplutkie w środku💚👌

Domowe, cynamonowe, nadziewane mini-tarty

1 porcja (2 mini-tarty, 1 ma ok. 260 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut + 15 minut pieczenia (+10 minut na odstawienie ciasta)

koszt: ok. 60 groszy

Składniki:

115 g mąki  pszennej
70 ml wody
10 g erytrytolu lub cukru
10 g oleju
szczypta soli
nadzienie:
15 g mąki pszennej
10 g erytrytolu lub cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder i cynamon do podania

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie dzielimy na cztery części.

Rozwałkowujemy (nie za cienko) i na dwie z nich wykładamy nadzienie (wcześniej zmieszane).

Nakrywamy drugą częścią ciasta i zawijamy (jak na calzone lub pierogi) albo dociskamy widelcem.

Smarujemy wodą albo mlekiem roślinnym i pieczemy 15-20 minut w 190 stopniach.

Podajemy z cukrem pudrem i cynamonem.

Homemade, cinnamon, stuffed mini-tarts

1 portion (2 mini-tarts, 1 has approx. 260 kcal)

Ingredients:

115 g wheat flour
70 ml water
10 g erythritol or sugar
10 g oil
a pinch of salt
felling:
15 g wheat flour
10 g erythritol or sugar
1 teaspoon of cinnamon
powdered sugar and cinnamon for serving

Instructions:

Knead the dough and let it rest for 10-15 minutes. After this time, we divide into four parts.

Roll it out (not too thin) and put the filling on two of them (previously mixed).

Cover with the second part of the dough and connect (as for calzones or dumplings) or press it with a fork.

Brush with water or plantbased milk and bake for 15-20 minutes at 190 Celsius degrees.

Serve with powdered sugar and cinnamon.