Domowe rogaliki czekoladowe

Jak wiecie nie jem słodyczy. W weekendy jednak przygotowuję domowe słodkości bez cukru. Wiem, że dla wielu osób to profanacja, ale uwierzcie mi, że bez cukru da się żyć i jeść nadal pysznie. Ciasto na rogaliki można zrobić dosłownie w 15 minut. To bardzo szybkie i proste ciasto doskonale nadaje się do nadziania zarówno słodkim jak i słonym farszem. Ja postawiłam na gorzką czekoladę i genialne, domowe rogaliki czekoladowe.

Postanowiłam przygotować lżejszą wersję ciasta z dosłownie odrobiną masła. Wyszło, udało się! Pomimo tak małej ilości masła (bo w oryginalnych przepisach są to ilości rzędu połowy kostki!) ciasto wyszło bardzo smaczne i doskonale komponowało się z gorzką czekoladą.

domowe rogaliki

Rogaliki można zamrozić i wyjmować wtedy kiedy mamy na nie ochotę 🙂

Domowe rogaliki czekoladowe

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 20 minut pieczenia)

koszt 1 rogalika to ok. 1.10 zł

Składniki:

mąka pszenna 190 g

masło klarowane 1 łyżka

szczypta soli

ciepła woda 90 ml

czekolada gorzka (domowa bez cukru lub kupna) 120 g

jajko do posmarowania

Wykonanie:

Mąkę pszenną łączymy z solą, masłem i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto ugniatamy po czym odstawiamy na 10 minut do odpoczynku.

Następnie ciasto rozwałkowujemy (formując okrągły placek) i dzielimy na 6 części. Na każdą część (po szerszej stronie) kładziemy kawałki czekolady.

Ciasto zwijamy w rogaliki. Smarujemy jajkiem rogaliki i pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Zapisz

Zapisz



  • Jud

    Zdecydowanie najlepsze ciasteczka to takie, które mają w sobie dużo nadzienia, a u Ciebie jest go naprawdę dużo 🙂

  • Jakie pyszne rogaliki. 🙂 Mniam mniam 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    domowe rogaliki pierwsza klasa! 🙂

  • Takie rogaliki to można jeść. Dla mnie super! 🙂