Domowe Tagliatelle Pomidoro

Domowe tagliatelle pomidoro to połączenie idealnie kremowych pomidorów, mleka, czosnku i cebuli. Wyjątkowo wyrazisty w smaku i delikatny w konsystencji sos.

Kiedy planuję posiłki w ciągu tygodnia, to nie może w nich zabraknąć przepisu na makaron. Szczególnie właśnie w środku tygodnia. W końcu chyba niemożliwe jest aby z daniem z makaronem było coś nie tak. One zawsze się sprawdzają! Jest tak wiele możliwości…. a praktycznie każde z nich jest równie proste i szybkie w wykonaniu. Dobra pasta to u mnie zawsze numer jeden kiedy nie wiem co przygotować na obiad.

Domowe Tagliatelle

Makaron chyba zawsze lubiłam. I dobrze się składa, bo również uwielbiam go robić. Szczególnie ten domowy (uwierzcie mi lub nie, ale wystarczy 15 minut, aby go przygotować). Kiedyś makaron kojarzył mi się z rosołem i spaghetti bolognese. A latem z truskawkami i śmietaną. Teraz doszło jeszcze kilkadziesiąt nowych możliwości, na które wręcz brakuje mi dni na wypróbowanie. Od niedawna eksperymentuję z własnym, domowym makaronem, do czego również Was zachęcam.

Dzisiejsze domowe tagliatelle pomidoro jest rozgrzewające i kremowe, z wyrazistym posmakiem czosnku i cebuli. Jest pomidorowe, ale nie jest to przytłaczający smak. Wystarczy odrobina świeżo mielonego pieprzu i całość smakuje nieziemsko. Można wręcz powiedzieć, że idealnie!

Domowe Tagliatelle Pomidoro

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

koszt to ok. 7 zł

Składniki:

makaron:

mąka pszenna 110 g

jajko 1 sztuka

szczypta soli

sos:

masło 1 łyżeczka

oliwa 1 łyżeczka

czosnek 4 ząbki

cebula biała 1 sztuka

pieprz czarny świeżo mielony

wino ok. 50 ml

pomidory krojone z puszki 1 opakowanie

mleko zagęszczone 200 g

ser grana padano ok. 10 g do posypania

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania makaronu. Mąkę mieszamy z jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na moment na bok, aby odpoczęło.

W tym czasie kroimy cebulę, czosnek. Pomidory blendujemy na gładką masę. Ciasto na makaron rozwałkowujemy na cienki płat i kroimy (np. za pomocą noża do pizzy) na paski typu tagliatelle (możemy je pozostawić na rozłożonym papierze do pieczenia).

Na maśle i oliwie podsmażamy cebulę i czosnek (ok. 5 minut). Następnie dodajemy wino i redukujemy. Kiedy alkohol wyparuje dodajemy pomidory i pieprz.

Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Następnie zabielamy mlekiem zagęszczonym, redukujemy. W międzyczasie do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy ok. 3 minuty.

Makaron podajemy z sosem i startym serem.



  • Brzmi pysznie! Uwielbiam wszelkie makarony 🙂

  • Joanna Marchwińska

    Gosiu, a jakie wino? ma to jakieś znaczenie?

    • Najlepiej białe żeby nie zniszczyć koloru i półwytrawne lub półsłodkie żeby nie zabić smaku 😉

  • Domowy sos wiadomo, że super ale zrobienie własnego makaronu to już w ogóle extra 😀 Żaden kupny nie będzie tak bosko smakował 🙂

    • To prawda! Dlatego lubię jak mam trochę wolniejszy dzień i mogę sobie pozwolić, żeby go przygotować 🙂