Domowy makaron z porem i posypką z orzechów włoskich

Kremowy i sycący! Z delikatnym porem, posypką z orzechów włoskich i serem grana padano. Idealny na każdy dzień domowy makaron.

Kruche orzechy włoskie. Domowy makaron. Ser grana padano. A do tego gotowany por. Wszystko to razem tworzy kremową pyszność. Jeden kęs i przepadniecie 😀

domowy makaron

Oczywiście możecie użyć gotowego, sklepowego makaronu. Takiego jak lubicie najbardziej. Wtedy czas jego gotowania jest dłuższy i por dodajemy 5 minut przed końcem przyrządzania (odwrotnie niż w przypadku domowego makaronu).

Jakkolwiek jednak nie postąpicie to i tak gwarantuję Wam udaną, makaronową ucztę.

Domowy makaron z porem i posypką z orzechów włoskich

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut (w tym 8 minut gotowania)

kosz to ok. 7 zł

Składniki:

por 1 sztuka

makaron spaghetti lub domowy (wg przepisu, który znajdziecie tutaj >>>) 200 g

orzechy włoskie 45 g

ser grana padano 20 g

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jeżeli przygotowujemy domowy makaron to zaczynamy od przygotowania pora. Do wrzątku wrzucamy por pokrojony w cienki paski i gotujemy ok. 5 minut.

Po tym czasie dorzucamy domowy makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy na sitku. Jeżeli używamy gotowego makaronu to zaczynamy od jego nastawienia, a na 5 minut przed końcem dorzucamy por.

Orzechy włosie wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy przy pomocy tłuczka. Mieszamy z startym serem, oliwą i przyprawami.

Makaron z porem podajemy z posypką.

Zapisz

Zapisz



3 thoughts on “Domowy makaron z porem i posypką z orzechów włoskich”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*