Delikatne, Drożdżowe Gniazdka z Soczystym Czereśniowym nadzieniem. Perfekcyjna przekąska do pracy – zdrowa, bo domowa i bez dodatku cukru!
W dzieciństwie miałam spory problem z rozróżnieniem czereśni od wiśni. Wiśni nie cierpiałam! Często przez pomyłkę sięgałam po nie i wypluwałam z kwaśną miną i nieszczęściem w oczach jakie mnie spotkało. Za to czereśnie mogłam jeść zawsze garściami i gdy przyszło do ich zbierania było mi ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem zamiast wrzucenia do wiaderka.
Sezon na czereśnie obecnie trwa w najlepsze, więc postanowiłam zrobić drożdżowe gniazdka z ich dodatkiem. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, szczególnie ze względu na jego zapach! Gniazdka wyszły mięciutkie i delikatne, lekko słodkie dzięki czereśniom i zdrowe, bo bez zbędnych dodatków.
Te słodkie gniazdka doskonale nadają się jako przekąska do pracy, weekendowe śniadanie lub poczęstunek dla gości. Dosłownie rozpływają się w ustach!
DROŻDŻOWE GNIAZDKA Z CZEREŚNIAMI
ilość: 4 porcje (8 gniazdek)
Składniki:
drożdże 25g
mleko ciepłe (ale nie gorące) 100ml
miód 25g
olej kokosowy 1 łyżeczka
mąka 240g
czereśnie (bez pestek) 250g
mąka kukurydziana 1 łyżka
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem, miodem i olejem. Odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i mieszamy, po czym odstawiamy na 10 minut. Ciasto wyrabiamy (dodajemy mąki jeśli potrzeba) aż będzie miało elastyczną formę.
W tedy przekładamy je na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Czereśnie mieszamy z mąką kukurydzianą i rozprowadzamy po całości.
Ciasto zawijamy bardzo delikatnie i dzielimy na 8 części. Każde gniazdo układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni i smarujemy gniazdka mlekiem.
Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu jeszcze ciepłe przykrywamy ściereczką. Później możemy zawinąć w woreczki i przechowywać w chlebaku.