Drożdżowe Pankejki (bezglutenowe i wegańskie)

Bardzo proste w przygotowaniu bezglutenowe, drożdżowe pankejki. Trochę jak racuchy, ale w wegańskiej, beztłuszczowej wersji. Nie jestem osobą na diecie bezglutenowej, ale jeśli wpadnie mi w ręce produkt bezglutenowe (i to dobrej jakości, wegański, bez zbędnych, „sztucznych” dodatków) to z chęcią korzystam! Ostatnio dostałam produkty do wypróbowania firmy Polfem. To gotowe bezglutenowe mieszanki mąk, z których można przygotować m.in. pizzę, naleśniki, pierogi czy chleb.

Każdy kto jest na diecie bezglutenowej wie, że aby ciasto miało dobrą konsystencję, najlepiej użyć mieszanki mąk. Najczęściej to mąka ryżowa, tapioka, mąka kukurydziana.

Drożdżowe Pankejki (bezglutenowe i wegańskie)

Z racji tego, że uwielbiam ciasto drożdżowe musiałam sięgnąć w pierwszej kolejności po mieszankę do pizzy. Ale że jadłam pizzę w weekend (i to swoją drogą najlepszą jak do tej pory), postawiłam na coś słodszego i zrobiłam drożdżowe pankejki. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Dżemem, czekoladą, bitą śmietaną lub po prostu cukrem pudrem. Ciasto można dosłodzić cukrem lub syropem klonowym.

Drożdżowe Pankejki (bezglutenowe i wegańskie)

ok. 20 pankejków (1 ma ok. 100 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 0.60 zł za 1 pankejka

Składniki:

całe opakowanie (500 g) mieszanki na pizzę

120 ml ciepłego mleka sojowego

250 ml ciepłej wody

1 łyżka (lub jeśli chcemy słodkie ciasto to parę łyżek) cukru lub syropu klonowego

Wykonanie:

Mieszankę mieszamy z mlekiem, wodą i cukrem lub syropem. Odstawiamy na 5-10 minut. Smażymy placuszki na patelni skropionej olejem (po 2 minuty z obu stron).

Podajemy z ulubionymi dodatkami (owoce, dżem, czekolada, bita śmietana, cukier puder).

Yeast Pancakes (gluten-free and vegan)

20 pancakes (1has 100 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

whole packet (500 g) of gluten-free mix with yeasts

120 ml of warm soy milk

250 ml of warm water

1 tablespoon (or if you want more sweet cake a few spoons) of sugar or maple syrup

Instructions:

Mix the gluten free mix with milk, water and sugar or syrup. Leave it for 5-10 minutes. Fry pancakes on a pan sprinkled with oil (2 minutes on both sides).

Serve with your favorite additions (fruits, jam, chocolate, whipped cream, powdered sugar).