Drożdżowe pierożki gotowane

Zróbcie sobie dobrze i zjedzcie trochę pierożków! U mnie duża dawka glutenu zawsze poprawia nastrój, a szczególnie w takiej formie. Są proste w wykonaniu i pyszne, więc podwijajcie rękawy i do dzieła!

Drożdżowe pierożki gotowane

Drożdżowe pierożki gotowane

4 porcje (ok. 16 pierożków, 1 ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ ok. 30 minut gotowania)

koszt: ok. 2,30 zł za 1 porcję

Składniki:

545 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/2 opakowania suchych drożdży (ok. 3-4 g)
1 łyżka oliwy
ok. 325 ml ciepłej wody
farsz:
500 g pieczarek
pęczek cebuli dymki
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina
sos chili wg uznania
sól do smaku
olej do smażenia
1 łyżka mąki

Wykonanie:

Wodę mieszamy dokładnie z drożdżami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ostawiamy na czas przygotowania farszu. Pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju do momentu aż wyparuje z nich całkowicie woda.

Dodajemy pozostałe składniki na sos i smażymy jeszcze parę minut. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, formujemy małe placuszki, nakładamy farsz i zawijamy w sakiewkę.

Wrzucamy sakiewki do wrzątku z odrobiną oleju i soli. Gotujemy ok. 5 minut (lub do momentu wypłynięcia).

Cooked yeast dumplings

4 servings (16 dumplings, 1 has 150 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 30 minutes of cooking)

Ingredients:

545 g of wheat flour
1 tablespoon of sugar
pinch of salt
1/2 package of dry yeast (about 3-4 g)
1 tablespoon of oil
about 325 ml of warm water
stuffing:
500 g of mushrooms
bunch of onions
2 cloves of garlic
4 tablespoons of soy sauce
1 tablespoon of wine
chili sauce at the discretion
salt to taste
frying oil
1 tablespoon of flour

Instructions:

Mix the water thoroughly with yeast and sugar. Then add the flour, salt, oil and knead the dough. Set aside for the time of preparing the stuffing. Fry the mushrooms in a little oil until all the water evaporate.

Add the remaining ingredients to the sauce and fry for a few minutes. Set aside to cool. Take small pieces out of the dough, form patties, stuff and wrap. Throw into the boiling water with a little oil and salt.

Cook for about 5-8 minutes.