Drożdżowe Placuszki Cynamonowo-Jabłkowe

Drożdżowe Placuszki Cynamonowo-Jabłkowe🍎🍏
Wiem więc, że istnieje wiele przepisów na placki jabłkowe, które są szybsze, ponieważ nie wymagają drożdży i czasu wyrastania ciasta, ale ja po prostu KOCHAM drożdżowe dobroci, więc nawet się nie zastanawiałam jakie przygotować 😂Zaufaj mi, jestem pewna, że dasz sobie radę z drożdżami nawet jeśli wcześniej ich nie używałaś/eś w kuchni✌️ Bardzo szybko można się nauczyć się jak z nimi się dobrze obchodzić 😊

Drożdżowe Placuszki Cynamonowo-Jabłkowe

Drożdżowe Placuszki Cynamonowo-Jabłkowe

590 kcal

czas przygotowania: ok. 20 minut + 10 minut smażenia

koszt: ok. 2.80 zł

Składniki:

100 g mąki pszennej
60 ml mleka roślinnego
90 ml wody
100 g pokrojonego w kostkę jabłka
20 g świeżych drożdży
10 g erytrytolu lub cukru
10 g oleju roślinnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki garam masala lub przypraw korzennych
80 g jogurtu roślinnego do podania

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i wodą. Następnie dodajemy mąkę i słodzik.

Mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut. Jabłka podsmażamy na 2 łyżkach oleju z przyprawami.

Przestudzone jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy dokładnie. Wykładamy ciasto na patelnię i pieczemy z dwóch stron ok. 3-4 minuty.

Podajemy z jogurtem roślinnym.

Cinnamon and Apple Yeast Pancakes

590 kcal

time of preparation: 20 minutes + 10 minutes of baking

Ingredients:

100 g wheat flour
60 ml plant milk
90 ml water
100 g diced apple
20 g fresh yeast
10 g erythritol or sugar
10 g vegetable oil
1/2 teaspoon cinnamon
1/3 teaspoon garam masala or spices
80 g plantbased yoghurt for serving

Instructions:

Mix the yeast with warm milk and water. Then add the flour and sweetener.

Mix and set aside for 30-60 minutes. Fry the apples in 2 tablespoons of oil with spices.

Add the cooled apples to the dough and mix thoroughly. Put the dough on the pan and bake it on both sides for 3-4 minutes.

Serve with plantbased yoghurt.