Drożdżówki Jabłkowe

Drożdżówki Jabłkowe są bardzo proste w przygotowaniu i smakują przepysznie – miękkie, delikatne, cynamonowo-jabłkowe ze słodkim pudrem. Pomysł na osłodzenie sobie dnia! 🙂

Ostatnio jest u mnie „drożdżowo”. Uwielbiam drożdżowe wypieki, dlatego co tydzień w sobotę obowiązkowo jest u nas na obiad wyśmienita pizza. Od czasu do czasu również przygotowuję wypieki na słodko. Dawno nie było drożdżówek, więc przyszedł czas i na nie. Nie wiem dlaczego, ale zapach pieczonych ciast drożdżowych to dla mnie najpiękniejszy zapach! Na prawdę 🙂

drozdzowki-jablkowe

Ponieważ nie jem kupnych słodyczy to nie kupuję żadnego rodzaju drożdżówek czy pączków, a czasem tęsknię za tym smakiem (nie mówię o tych smakach, które są teraz, bo ciężko znaleźć dobrej jakości wypieki w sklepach, ale mówię o takich z czasów dzieciństwa, bez wypełniaczy i innych dziwnych dodatków).

Nie jestem za smażeniem na głębokim tłuszczu, więc wszystkie pączko-podobne słodkości ostatecznie stają się u mnie wypiekami drożdżowymi. Dla mnie to nie strata, nie tęsknię za tłustością pączków i uważam, że pieczone nie jest gorsze, a wręcz przeciwnie 😉 Przykładem są właśnie te drożdżówki 🙂

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na drożdżowe wypieki to kliknijcie tutaj -> klik!

Drożdżówki Jabłkowe

4 porcje (4 duże drożdżówki, 1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 3h 15 minut (z czego 3h czas rośnięcia ciasta i pieczenie)

koszt ok. 2 złote 35 groszy

Składniki:

mleko 130ml

masło roztopione 20g

jajko 1 sztuka

mąka 220g

drożdże świeże ok. 15g

ksylitol lub cukier 1 łyżka

odrobina soli

cynamon 1 łyżeczka

jabłko 1 sztuka

Wykonanie:

Mleko gotujemy z masłem. Ostudzamy delikatnie i łączymy z jajkiem, a następnie drożdżami. Dokładnie łączymy. Oddzielnie mąkę mieszamy z solą, ksylitolem i cynamonem.

Następnie rozczyn dolewamy do mąki i mieszamy dokładnie. Dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny (można ciasto delikatnie polać olejem).

Ciasto następnie wyrabiamy. Dodajemy tyle mąki ile jest potrzebne żeby ciasto nie kleiło się nadmiernie. Kiedy już będzie miało dobrą konsystencję dzielimy na 4 części i formujemy (rolując dłońmi) podłużne kawałki ciasta.

Zwijamy ciasta w gniazdka i układamy na papierze do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Drożdżówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

A następnie pieczemy ok. 30 minut. Podajemy posypane pudrem.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Drożdżówki to smak mojego dzieciństwa. Zawsze z sentymentem wspominam ciasto drożdżowe, które robiła moja Babcia. Do herbatki, posmarowanie masłem – pyszności. Trochę mi o tym przypomniałaś, bo dawno nie było ciasta drożdżowego ‚na tapecie’ 😉 Myślę, że takie drożdżowe bułeczki będą w sam raz na powrót do tamtych wspomnień 😉

    • Również lubię przywoływać takie wspomnienia. Szczególnie jeśli przy tym można smacznie zjeść 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    nie ma to jak domowe drożdżówki <3 ja również wszystko piekę, nawet pączki gdyż nie lubię ich w wersji smażonej 🙂

    • Ja się bardzo przekonałam do takiej wersji pączków 🙂