Drożdżówki z makiem

Pyszne, pulchne drożdżówki wypełnione domową masą makową z bakaliami i miodem. Doskonałe domowe bułeczki, lepsze niż w niejednej cukierni.

Zimę kończę zimowym, świątecznym akcentem, czyli makiem. Pomimo tego, że dni są coraz dłuższe to nadal nie jest jeszcze ciepło i póki co w moim domu nadal zimowe menu i ciepłe wypieki. Ponieważ zima kojarzy mi się z makowcem, właśnie na mak naszła mnie ochota. A jak mak to i ciasto drożdżowe oraz bakalie.

drożdżówki z makiem

Więc nawet jeśli wyczekujecie już wiosny za oknem i czekacie na ciepło z utęsknieniem, z taką drożdżówką w ręku będzie o wiele przyjemniej. Obiecuję! 😀

Drożdżówki z makiem to jak dla mnie idealne połączenie smaków. Ciasto jest delikatne i miękkie, a skórka z pomarańczy doskonale orzeźwia i nadaje cytrusowego smaku. Domowa masa makowa to połączenie zmielonego maku z miodem, którego słodkością przesiąkły bakalie. Takie drożdżówki to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub wieczorną przekąskę do kawy.

Drożdżówki z makiem

16 drożdżówek (1 drożdżówka to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 40 minut (w tym 15 minut pieczenia)

kosz to ok. 1.15 zł za 1 drożdżówkę

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 600 g

masło klarowane 1 łyżeczka

jajka 2 sztuki

drożdże świeże 40 g

cukier lub ksylitol 30 g

woda ciepła 360 g

szczypta soli

masa makowa:

mak mielony 200 g

rodzynki 60 g

migdały 100 g

miód 150 g

skórka z 1 pomarańczy, pokrojona w kostkę

cynamon 1 łyżeczka

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z cukrem do momentu, aż się upłynnią. Następnie mieszamy z wodą. Przygotowany rozczyn dodajemy do mąki, po czym uzupełniamy jednym jajkiem i żółtkiem (białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) oraz masło.

Ciasto intensywnie zgniatamy, jeśli jest taka potrzeba (ciasto za bardzo się klei) to dodajemy więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawiamy.

W tym czasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy 200 ml wody, dodajemy rodzynki, migdały (rozdrobnione), skórkę z pomarańczy oraz miód.

Masę gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Na koniec przyprawiamy cynamonem. Ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na 2 części.

Mamy teraz dwie opcje. 1) Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Wykładamy masę i zawijamy (jak makowiec) a następnie kroimy na bułeczki.

2) Odrywamy kawałki ciasta, które po kolei rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy boki (to opcja, którą ja wybrałam). Przygotowane drożdżówki smarujemy białkiem i pieczemy w 165 stopniach przez 14 minut.

Zapisz

Zapisz