Duńskie Ciasto Jabłkowe

Uwielbiam przygotowywać ciasta jabłkowe, najchętniej z kawałkami jabłek. Dlatego to Duńskie Ciasto wyjątkowo przypadło mi do gustu. Kawałki jabłek ułożone uroczo na cieście z dodatkiem jogurtu naturalnego (dzięki czemu jest jeszcze bardziej delikatne) i oczywiście dużo cynamonu.

Przepisów na szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta na bazie jabłek jest wiele i co kraj i co rodzina to inny obyczaj. Ja dzisiaj zainspirowałam się przepisem na duńską wersję z tej strony, ale zdecydowanie je odchudziłam. Wiem, że pewnie najlepszą szarlotkę robi Wasza mama lub babcia, ale… warto postawić na coś nowego i szukać czegoś co będzie Waszą własną najlepszą szarlotką, z której będziecie mogli być dumni nie tylko ze względu na smak, ale również użycie zdrowych składników.

dunskie-ciasto

W moim domu zazwyczaj przygotowywało się jabłecznik na kruchym cieście z warstwą tartych jabłek i kruszonką. Bardzo często robiłam go w wakacje razem z babcią, bo był prosty i szybki w przygotowaniu. A zajadałam się później ile wlazło 😀 Jednak na pewno moja babcia nie szczędziła w nim masła (szła na pewno więcej niż jednak kostka) i cukru (szklanka to na pewno za mało). Teraz byłoby to dla mnie nie do przełknięcia z taką ilością słodyczy i tłuszczu.

Jak wspomniałam inspiracją był dla mnie przepis na duńskie ciasto jabłkowe, które moim zdaniem wygląda uroczo. A dlaczego duńskie? Biorę udział w akcji durszlaka „Kuchnia Skandynawska”. Więc… jakoś tak wyszło 😉 Jak tylko zaczęłam szukać ciekawych duńskich przepisów wpadło mi w oko to ciacho i wiedziałam, że to właśnie ono wyląduje na moim weekendowym stole. Najlepiej moim zdaniem podawać je na ciepło. A jeżeli ktoś chce dodać łyżkę rozpusty to polecam lody waniliowe.

dunskie-ciasto

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik!

Kuchnia skandynawska 2016

Duńskie Ciasto Jabłkowe

6 porcji (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

jabłko 2 sztuki

masło w temperaturze pokojowej 40g

ksylitol lub cukier 40g

jajko 3 sztuki

jogurt naturalny 75g

mąka pszenna 225g

proszek do pieczenia 1 łyżka

ksylitol lub cukier 2 łyżki do posypania

cynamon 1 łyżeczka do posypania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Masło miksujemy z ksylitolem, jajkiem, jogurtem, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 26cm średnicy).

Na ciasto wykładamy kawałeczki jabłek. Całość posypujemy ksylitolem i cynamonem. Ciasto pieczemy około 45 minut.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • gin

    Takie ciasto faktycznie można w Danii spotkać dość często 🙂 Duńczycy już tak mają, że cukru nie szczędzą – też muszę te ich ciasta ciągle odchudzać 😉

    • Myślę, że w większości tradycyjnych wypieków można znaleźć zdecydowanie za dużo cukru i tłuszczu. Tak to już jest, że człowieka ciągnie do takich przyjemności 😀

  • Magdalena Baran

    oj oj jak kuchnia skandynawska to koniecznie kanelboller- cynamonowe zawijane bułeczki- niebo w gębie:) choć Twój duński jabłecznik też wygląda mega apetycznie:)

    • Znam jak najbardziej kanelboller, robiłam i bardzo lubię 😉

  • Wyczuwam miłość – może w końcu zakocham się w ciastach z jabłkami. <3

  • mopswkuchni.net

    Prezentuje się bardzo elegancko, a nie jest bardzo trudne do przygotowania, z tego co widzę. Dziękuję za dodanie do akcji i zapraszam na blog, gdzie znajdziesz info o konkursie w ramach akcji właśnie 🙂

    • Dziękuję i lecę sprawdzić 😉

  • Świetnie wygląda, domyślam się, że i smakuje obłędnie:)

    • Jakżeby inaczej 😀

  • My jesteśmy otwarte na wszelkie propozycje szarlotek czy jabłeczników 😀 byle miały dużo cynamonu <3

    • Obowiązkowo 😀

  • Duńskie czy nie duńskie – to po prostu smakowita szarlotka 🙂 Uwielbiam, zwłaszcza jak jest dużo jabłek 🙂 No i pięknie się prezentuje !

    • Dziękuję, nie myślałam że taka zwykła zmiana jak inne ułożenie jabłek wpłynie na jej estetykę, ale wygląda na prawdę ładnie 😉

  • Fabryka Pomysłów

    znakomite ciasto 🙂 o tej porze roku z jabłkami smakują najlepiej 🙂

  • A mnie ostatnio naszedł smak na duńskie ciasteczka, takie w puszkach, których od lat nie jadłam, bo generalnie za ciastkami nie przepadam, ale tak jakoś ten smak mi się przypomniał i kombinuję, jak je zdobyć 😉