Duńskie Ciasto Jabłkowe

Uwielbiam przygotowywać ciasta jabłkowe, najchętniej z kawałkami jabłek. Dlatego to Duńskie Ciasto wyjątkowo przypadło mi do gustu. Kawałki jabłek ułożone uroczo na cieście z dodatkiem jogurtu naturalnego (dzięki czemu jest jeszcze bardziej delikatne) i oczywiście dużo cynamonu.

Przepisów na szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta na bazie jabłek jest wiele i co kraj i co rodzina to inny obyczaj. Ja dzisiaj zainspirowałam się przepisem na duńską wersję z tej strony, ale zdecydowanie je odchudziłam. Wiem, że pewnie najlepszą szarlotkę robi Wasza mama lub babcia, ale… warto postawić na coś nowego i szukać czegoś co będzie Waszą własną najlepszą szarlotką, z której będziecie mogli być dumni nie tylko ze względu na smak, ale również użycie zdrowych składników.

dunskie-ciasto

W moim domu zazwyczaj przygotowywało się jabłecznik na kruchym cieście z warstwą tartych jabłek i kruszonką. Bardzo często robiłam go w wakacje razem z babcią, bo był prosty i szybki w przygotowaniu. A zajadałam się później ile wlazło 😀 Jednak na pewno moja babcia nie szczędziła w nim masła (szła na pewno więcej niż jednak kostka) i cukru (szklanka to na pewno za mało). Teraz byłoby to dla mnie nie do przełknięcia z taką ilością słodyczy i tłuszczu.

Jak wspomniałam inspiracją był dla mnie przepis na duńskie ciasto jabłkowe, które moim zdaniem wygląda uroczo. A dlaczego duńskie? Biorę udział w akcji durszlaka „Kuchnia Skandynawska”. Więc… jakoś tak wyszło 😉 Jak tylko zaczęłam szukać ciekawych duńskich przepisów wpadło mi w oko to ciacho i wiedziałam, że to właśnie ono wyląduje na moim weekendowym stole. Najlepiej moim zdaniem podawać je na ciepło. A jeżeli ktoś chce dodać łyżkę rozpusty to polecam lody waniliowe.

dunskie-ciasto

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik!

Kuchnia skandynawska 2016

Duńskie Ciasto Jabłkowe

6 porcji (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

jabłko 2 sztuki

masło w temperaturze pokojowej 40g

ksylitol lub cukier 40g

jajko 3 sztuki

jogurt naturalny 75g

mąka pszenna 225g

proszek do pieczenia 1 łyżka

ksylitol lub cukier 2 łyżki do posypania

cynamon 1 łyżeczka do posypania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Masło miksujemy z ksylitolem, jajkiem, jogurtem, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 26cm średnicy).

Na ciasto wykładamy kawałeczki jabłek. Całość posypujemy ksylitolem i cynamonem. Ciasto pieczemy około 45 minut.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



21 thoughts on “Duńskie Ciasto Jabłkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*