Duszone warzywa z sosem jogurtem i orzeszkami pini

Zdrowe, duszone warzywa z sosem jogurtowym i orzeszkami pini🌱💚! Idealne do obiadu lub na kolację😉👌

Duszone warzywa z sosem jogurtem i orzeszkami pini

Duszone warzywa z sosem jogurtem i orzeszkami pini

2 porcje (1 ma ok. 270 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt ok: 6.30 zł za porcję

Składniki:

3 marchewki
200 g czerwonej papryki
1 czerwona cebula
50 g pomidorków koktajlowych
20 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżka oleju z zalewy z suszonych pomidorów
sos:
100 g jogurtu roślinnego
25 g orzeszków pini
10 g orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
sok i skórka z 1/4 limonki
1/2 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do głębokiej patelni wrzucamy wszystkie składniki na duszone warzywa. Zalewamy wodą (do 1/3 wysokości) i dusimy ok. 20-30 minut (w razie konieczności dolewamy więcej wody). Mieszamy składniki na sos.

Warzywa podajemy z sosem i pieczywem lub ryżem.

Stewed vegetables with yogurt sauce and pine nuts

2 servigs (1 has 270 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

3 carrots
200 g red pepper
1 red onion
50 g cherry tomatoes
20 g dried tomatoes
1 clove of garlic
1/2 chili pepper
1 tablespoon of sun-dried tomato oil
sauce:
100 g plantbased yogurt
25 g pine nuts
10 g cashews
1 clove of garlic
bunch of parsley
juice and zest of 1/4 lime
1/2 teaspoon dried mint
1/2 teaspoon dried rosemary
salt and pepper to taste

Instructions:

Put all ingredients for stewed vegetables in a deep pan. Pour water (up to 1/3 of height) and stew about 20-30 minutes (if necessary, add more water). Mix the ingredients for the sauce.

Serve vegetables with sauce and bread or rice.