Dynia faszerowana kaszą pęczak

Lubię łatwe i efektowne dania Lubię produkty, które ułatwiają mi to w zdrowy i pyszny sposób Obecnie możecie znaleźć w sklepach zimową, świąteczną edycję Trendy Lunch od firmy Melvit, która zawiera doskonałe połączenie kaszy pęczak, kapusty, grzybów leśnych i kminku! Jak ją wykorzystać? Idealnie się nada jako farsz do pierogów, krokietów, pasztecików albo zapieczonych warzyw. Ja wybrałam dynię piżmową✌️

Dynia faszerowana kaszą pęczak

Dynia faszerowana kaszą pęczak

2 porcje (1 ma ok. 460 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+45 minut gotowania)

koszt: ok. 4.70 zł za porcję

Składniki:

1 mała dynia piżmowa
100 g Trendy Lunch (zimowa edycja)
200 g przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 g oliwy
2 łyżki sosu balsamicznego
10 g orzechów pekan
10 g suszonej żurawiny
1 łyżka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię kroimy na pół i wycinamy miąższ (kroimy na mniejsze kawałki). Trendy Lunch gotujemy z dodatkiem 400 ml wody (ok. 15 minut). Na oliwie podsmażamy do zeszklenia cebulę.

Przenosimy do kaszy razem z pozostałymi składnikami farszu (i miąższem z dyni). Mieszamy dokładnie i redukujemy, aż farsz zgęstnieje. Wykładamy do wydrążonych dyni i zapiekamy w 190 stopniach ok. 30 minut.

Pumpkin stuffed with pearl barley

2 servings (1 has 460 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+45 minutes of cooking)

Ingredients:

1 small butternut squash
100 g Trendy Lunch (winter edition) or pearl barley with dried herbs and mushrooms
200 g tomato puree
1 onion
1 clove of garlic
20 g of oil
2 tbsp balsamic sauce
10 g pecan nuts
10 g dried cranberries
1 tablespoon of yeast flakes
salt and pepper to taste

Instructions:

Cut the pumpkin in half and take out the pulp (cut into smaller pieces). Cook pearl burley with the addition of 400 ml of water (for about 15 minutes). Fry the onion in olive oil.

Transfer to the burley along with the other ingredients for the stuffing (and pumpkin pulp). Mix thoroughly and reduce until the stuffing thickens. Put out into the hollowed out pumpkin and bake for about 30 minutes at 190 Celsius degrees.