Dyniowa Zapiekanka na Jesień

Dynia na śniadanie? Czemu nie! Ta Dyniowa Zapiekanka to świetny sposób na przemycenie smaków jesieni do zdrowego, pożywnego śniadania!

Nie przepadam za przygotowywaniem dyniowego pure i jego zapasów (cała moja mała kuchnia jest wtedy w jej miąższu), ale poświęcenie tego czasu odpłaca się z nawiązką, więc zawsze zaciskam ząbki i biorę się do pracy. Dzięki temu kiedy tylko najdzie mnie ochota na wykorzystanie dyni w wypiekach lub do obiadu, wystarczy że sięgnę po jej zapas. Niestety już teraz widzę, że w tym tempie jakim z niego korzystam nie przetrwa on długo.

dyniowa-zapiekanka

Uwielbiam śniadania, w których skład wchodzi jajko. Dlatego myśląc o makaronowej zapiekance z dynią na śniadanie nie mogło w niej zabraknąć właśnie jajek oraz sera.

Dzięki zapieczeniu w małych talaterkach wygląda na prawdę apetycznie i doskonale się nadaje do podania na przykład nocującym u nas gościom.

Jeżeli jesteście mięsożercami i lubicie kiełbasę lub kabanosy, możecie je śmiało dodać do zapiekanki.

dyniowa-zapiekanka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na dynię to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Dyniowa Zapiekanka na Jesień

2 porcje (4 talaterki, 1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

makaron 140g

pure z dyni 180g

jajka 3 sztuki

sól i pieprz do smaku

oliwa

ser cheddar 45g

jabłko 1 sztuka

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie mieszamy go z dyniowym pure i wykładamy do posmarowanych oliwą talaterek. Pieczemy ok. 10 minut w 190 stopniach.

Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Zalewamy masą jajeczną makaron, przykrywamy całość folią i pieczemy jeszcze ok. 10 minut w 175 stopniach. Następnie zapiekanki posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 2 minut.

Zapiekanki podajemy z jabłkiem.

Zapisz