Dyniowe Babeczki Owsiane

Naturalnie słodkie i pożywne, te Dyniowe Babeczki to świetne, jesienne śniadanie i sposób na początek dnia.

Nie mogę uwierzyć jak szybko mija październik. Dopiero się zaczął, a już zbliżamy się do jego końca. Jest coraz ciemniej i zimniej. Ale pomimo tego dni potrafią być jeszcze słoneczne i urokliwe. Z jednej strony już strasznie tęsknię za latem, a z drugiej nie mogę się doczekać świąt i tego całego zimowego, domowego nastroju. Wieczorne oglądanie filmów pod kocem, śnieg padający za oknem. W cale nie widzi mi się marznąć w zimnie na przystanku, ale coś za coś. W końcu co roku jakoś daję radę. Ciekawa jestem jaka w tym roku zima nastanie.

dyniowe babeczki

Ale do zimy jeszcze kawał drogi! Skupmy się więc jeszcze na jesieni i jesiennych wypiekach, takich jak te dyniowe babeczki.

dyniowe babeczki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na babeczki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Dyniowe Babeczki Owsiane

4 porcje (1 porcja to ok. 275 kcal)

Składniki:

dyniowe pure 180g

miód 25g

jogurt grecki 60g

jajko 1 sztuka

białko jajka 1 sztuka

masło lub olej kokosowy 5g roztopione

mąka pszenna 90g

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

płatki owsiane 155g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Ubijamy jajko oraz białko, które następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Wykładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 15 minut.

W razie potrzeby (jeżeli lubimy słodkie), dosładzamy ciasto odpowiednią ilością miodu, cukru lub słodzika.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz