Dyniowe Babeczki

Moja kuchnia staje się dla mnie coraz mniejsza, a ja wbrew pozorom większa nie jestem. Tyle się w niej dzieje, mam tyle sprzętów i szafek pełnych zapasów, że czasem rozkładam ręce nad tym wszystkim. Tak to jest w małych mieszkankach. Mam nadzieję, że kiedyś doczekam się wielkiej kuchni z prawdziwego zdarzenia. Takiej gdzie wszystko zmieszczę, będzie dużo przestrzeni i miejsce dla nawet dla gości. Ale nie o tym miałam pisać, bo w temacie są dzisiaj Dyniowe Babeczki! 😀

dyniowe babeczki

To mój drugi eksperyment z dyniowym wypiekiem i równie udany. To warzywo jest doskonałe do przygotowania jesiennego ciasta czy właśnie babeczek. Warto zrobić sobie zapas dyniowego pure póki mamy dyni pod dostatkiem.

Dyniowe Babeczki powstały z potrzeby wykorzystania dyni, którą kupiłam ostatnio i przygotowałam zapas pure na niespodziewane okazje. Babeczki zostały również przeznaczone na zaspokojenie jedzeniowych potrzeb podczas lotu do Grecji. Okazało się, że zniknęły szybciej niż myślałam 😀

dyniowe babeczki

Babeczki są lekkie i delikatne. Do tego troszkę wilgotne dzięki dodatkowi dyniowego pure.

Co do pure, to zrobiłam je przez zblendowanie upieczonej dyni. Nadmiar pure można poporcjować, zapakować w woreczki foliowe i zamrozić. Na pewno się przyda 😉

dyniowe babeczki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na babeczki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Dyniowe Babeczki

4 porcje (4 babeczki, 1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

masło lub olej kokosowy roztopiony 30g

pure dyniowe 150g

ksylitol lub cukier 15g

woda 90ml

jajko 1 sztuka

mąka 165g

cynamon 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa, imbir po 1/3 łyżeczki

pestki dyni 30g

orzechy pecan 20g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Mieszamy pure z masłem, wodą i jajkiem. Następnie dodajemy sypkie składniki i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Przenosimy masę do talaterek i posypujemy pestkami dyni oraz orzechami. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka).

 

Zapisz

Zapisz