Dyniowe Babeczki

Moja kuchnia staje się dla mnie coraz mniejsza, a ja wbrew pozorom większa nie jestem. Tyle się w niej dzieje, mam tyle sprzętów i szafek pełnych zapasów, że czasem rozkładam ręce nad tym wszystkim. Tak to jest w małych mieszkankach. Mam nadzieję, że kiedyś doczekam się wielkiej kuchni z prawdziwego zdarzenia. Takiej gdzie wszystko zmieszczę, będzie dużo przestrzeni i miejsce dla nawet dla gości. Ale nie o tym miałam pisać, bo w temacie są dzisiaj Dyniowe Babeczki! 😀

dyniowe babeczki

To mój drugi eksperyment z dyniowym wypiekiem i równie udany. To warzywo jest doskonałe do przygotowania jesiennego ciasta czy właśnie babeczek. Warto zrobić sobie zapas dyniowego pure póki mamy dyni pod dostatkiem.

Dyniowe Babeczki powstały z potrzeby wykorzystania dyni, którą kupiłam ostatnio i przygotowałam zapas pure na niespodziewane okazje. Babeczki zostały również przeznaczone na zaspokojenie jedzeniowych potrzeb podczas lotu do Grecji. Okazało się, że zniknęły szybciej niż myślałam 😀

dyniowe babeczki

Babeczki są lekkie i delikatne. Do tego troszkę wilgotne dzięki dodatkowi dyniowego pure.

Co do pure, to zrobiłam je przez zblendowanie upieczonej dyni. Nadmiar pure można poporcjować, zapakować w woreczki foliowe i zamrozić. Na pewno się przyda 😉

dyniowe babeczki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na babeczki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Dyniowe Babeczki

4 porcje (4 babeczki, 1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

masło lub olej kokosowy roztopiony 30g

pure dyniowe 150g

ksylitol lub cukier 15g

woda 90ml

jajko 1 sztuka

mąka 165g

cynamon 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa, imbir po 1/3 łyżeczki

pestki dyni 30g

orzechy pecan 20g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Mieszamy pure z masłem, wodą i jajkiem. Następnie dodajemy sypkie składniki i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Przenosimy masę do talaterek i posypujemy pestkami dyni oraz orzechami. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka).

 

Zapisz

Zapisz



10 thoughts on “Dyniowe Babeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*