Dyniowe ciasteczka z kawą zbożową

Dyniowe ciasteczka z kawą zbożową – delikatne i wilgotne dyniowe ciasteczka o doskonałym, jesiennym smaku!

Ręka do góry kto się jara jesienią tak jak ja?! Nie wiem dlaczego, ale w tym roku jesień wyjątkowo mi się podoba. Zapachy cynamonu, kardamonu, dynia, figi, gruszki! Te wspaniałe korzenne zapachy z kuchni!

Dyniowe ciasteczka z kawą zbożową

Lubicie ten czas?

Jeżeli chcecie zrobić ten przepis poza dyniowym sezonem to można go zrobić z bananów. Ale radzę Wam przygotować zapasy dyniowego pure póki jest na nie czas. Wystarczy popakować posiekaną dynię w woreczki i zamrozić. Sprawdza się świetnie! Mi zazwyczaj takie zapasy kończą się szybko (nigdy chyba nie przetrwały do końca zimy), ale i tak dłużej mogę się cieszyć jej smakiem niż tylko jesienią. A te ciasteczka doskonale pasują do jesieni! Są delikatne i wilgotne. Jeżeli lubicie smak kawy zbożowej to na pewno przypadną Wam do gustu!

Dyniowe ciasteczka z kawą zbożową

9 ciasteczek (1 ciasteczko to ok. 100 kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut

koszt: ok. 50 groszy za 1 ciasteczko

Składniki:

pure z dynii ok. 200g

syrop klonowy lub miód 105g

aromat waniliowy parę kropel (lub laska świeżej wanilii)

mąka pszenna 155g

kawa zbożowa 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

kawa zbożowa i cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki na ciasteczka (bardzo dokładnie). Wykładamy masę na papier do pieczenia łyżką (powinno wyjść 9 ciasteczek).

Posypujemy kawą zbożową i cukrem pudrem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Pumpkin cookies with chicory coffee

9 cookies (1 cookie – 100 kcal)

time of preparation: 35 minutes

Ingredients:

pumpkin pure 200g

maple syrup or honey 105g

few drops  of vanilla flavor (or fresh vanilla)

wheat flour 155g

chicory coffee 1 tbsp

baking powder 1 tsp

baking soda 1/2 teaspoon

chicory coffee and powdered sugar

 

Instructions:

Mix all the ingredients for the cookies. Put the mass on the baking paper with a spoon (9 cookies). Sprinkle with chicory coffee and sugar powder.

Bake for about 30 minutes in 180 Celsius degrees.