Dyniowe Gnudi z Masełkiem

Zrobiłam nam troszkę dyniowych „kopytek”, czyli Dyniowe Gnudi!

To zdecydowanie nie są kopytka, które znacie z obiadów u mamy.

dyniowe-gnudi

Pyszne i delikatne dyniowe gnudi na bazie ricotty (gnudi to rodzaj włoskich gnocchi, gdzie zamiast ziemniaków używa się ricotty, dzięki czemu są one lżejsze i pulchniejsze) w rozpływającym się masełku. Bardzo pasuje mi to danie do pogody za oknem. Idealne nadaje się na drugie śniadanie w domu. Wprost nie można się im oprzeć. Za takie właśnie dania lubię włoską kuchnię i lubię dynię.

Oczywiście Gnudi z dodatkiem dyni to jesienna, sezonowa modyfikacja oryginalnej wersji ze szpinakiem.

dyniowe-gnudi

Do tego danie możecie przygotować zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Ja zrobiłam w obu. Sama spróbowałam modyfikacji z szałwią i serem cheddar, a mój Mąż z cukrem i wanilią.

To jak? Gotowi na cudownie smakowitą miseczkę? 😉

dyniowe-gnudi

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na dynię to kliknijcie tutaj -> klik!

Dyniowe Gnudi z Masełkiem

4 porcje (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

serek ricotta 75g

dyniowe pure 90g

ser cheddar 15g

mąka pszenna 180g + więcej

jajko 1 sztuka

żółtko jaja 1 sztuka

sól do smaku

masło ok. 25g

szałwia lub cukier z wanilią do podania

Wykonanie:

Składniki na gnudi (bez masła) mieszamy dokładnie i wyrabiamy ciasto ręką. Dodajemy mąki tyle ile jest potrzebne do wyrobienia nie klejącej się masy. Dzielimy ciasto następnie na dwie lub 3 części i rolujemy (jak na kopytka), po czym wycinamy prostokąty tnąc ciasto na ukos.

Wrzucamy gnudi do wrzącej wody i gotujemy ok. 3-4 minuty. Od razu po wyjęciu nakładamy na nie masło i ulubione dodatki. Najlepiej smakują na ciepło 🙂

Zapisz



13 thoughts on “Dyniowe Gnudi z Masełkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*