Dyniowe kopytka w sosie porowym z tofu

Szkoda, że dynia nie jest w Polsce jeszcze tak popularna jak na zachodzie. U mnie w domu jednak jest ze mną na stałe. Wydaje mi się, że często nawet niewielki jej dodatek potrafi zaskoczyć i nadać nie tylko świetnego smaku, ale również koloru. Dyniowe kopytka w sosie porowym z tofu to rewelacyjny sposób na wykorzystanie dyniowego pure.

Ja dyniowe pure przygotowuje na dwa sposoby. Albo odmrażam pokrojone kawałki dyni (których zapas zawsze staram się mieć w zamrażarce) i są one na tyle miękkie, że można je spokojnie zblendować na gładką masę. Albo gotuję pokrojoną dynię w małej ilości wody przez 10 minut, odcedzam i blenduję po ostudzeniu.

Dyniowe kopytka w sosie porowym z tofu

Najczęściej używam dyni piżmowej, bo jak dla mnie ma najfajniejszy, wyrazisty smak, a do tego jest bardziej miękka i co za tym idzie łatwiej ją obrobić.

Wracając do kopytek to jak dla mnie jest to baaardzo proste i popularne danie, a z dodatkiem dyni nabiera nowego smaku i wyglądu. Tradycyjne kopytka oczywiście przygotowuje się na bazie ziemniaków. Te natomiast dzięki dodatkowi dyni są lżejsze i bardziej wyraziste w smaku.

Dyniowe kopytka w sosie porowym z tofu

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas: ok. 30 minut

koszt: ok. 2.60 zł za 1 porcję

Składniki:

kopytka:

330g mąki pszennej (+ więcej wg potrzeby)

30g mielonego siemienia lnianego

500g pure dyniowego

2 łyżki oliwy

sos:

1 por

olej do smażenia

220ml mleka roślinnego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

220g wędzonego tofu

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, a następnie dodajemy pure dyniowe, oliwę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki.

Ciasto przenosimy na stolnicę. Dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy. Nożem kroimy prostokąty. Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju przez ok. 5 minut.

W międzyczasie podsmażamy pokrojony por (ok. 4 minut), a następnie dodajemy mleko, przyprawy i redukujemy całość.

Kopytka podajemy z sosem i wędzonym tofu.

Pumpkin gnocchi in leek sauce with tofu

Pumpkin gnocchi in leek sauce with tofu is an excellent way to use pumpkin pure.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minut

Ingredients:

gnocchi:

330g wheat flour (+ more)

30g ground flax seed

500g pumpkin pure

2 tablespoons of oil

sauce:

1 leek

oil for frying

220ml vegetable milk

salt, pepper, nutmeg

220g smoked tofu

Instructions:

Mix the flour with flaxseed, then add pumpkin puree, olive oil and knead the dough. If the dough is too sticky, add more flour.

Transfer the dough to the pastry table. Divide into 2 parts and roll each of them. Cut the rectangles with a knife. Boil the dumplings in boiling water with oil for approx. 5 minutes.

In the meantime, fry the sliced leek (for about 4 minutes), then add the milk, spices and reduce the sauce. Serve the dumplings with sauce and smoked tofu.

 



4 thoughts on “Dyniowe kopytka w sosie porowym z tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*