Dyniowe Naleśniki z Twarożkiem

Już dawno nie królowały u mnie naleśniki, ale postanowiłam sobie, że w weekendy będę się starać przygotowywać dla nas naleśnikowe wyżerki. W końcu jak można żyć bez naleśników?! Do tego uwielbiam z nimi eksperymentować i przygotowywać na nowe sposoby. Z dzieciństwa najlepiej wspominam naleśniki z nadzieniem twarogowym. Dzisiaj właśnie takie, a jednak inne, bo Dyniowe Naleśniki z Twarożkiem.

dyniowe-nalesniki

U mnie w kuchni jeszcze cały czas trwa sezon na dynię, bo mam jej zapasy w zamrażarce. Więc korzystam! Udało mi się przygotować dyniowe naleśniki z kremowym twarożkiem. Pycha! Coś dla tych, którzy uwielbiają dynię na słodko, tak jak ja. Wiem, że śniadania z naleśnikami w roli głównej to będzie prawdopodobnie mój cotygodniowy rytuał (do znudzenia :D).

Przygotowane przeze mnie naleśniki są bardzo pożywne! Mój Mąż po dwóch odpadł i nie mógł się nadziwić co ja tam takiego dodałam 😀 Otóż przygotowałam je z 3 jajek i jeszcze dodatkowego białka jaja. Jako nadzienia użyłam chudego twarogu.

dyniowe-nalesniki

Przez pewien czas nagminnie przygotowywałam stosy pankejów, dlatego zatęskniłam bardzo właśnie za naleśnikami. Lekkimi i z farszem.

Dodatek dyniowego pure do ciasta powoduje, że naleśniki są bardziej miękkie i „soczyste”.

Naleśniki podałam ze spudrowanym ksylitolem, domową czekoladą i bananem. Dzięki tak delikatnym dodatkom doskonale dało się wyczuć w cieście smak dyni.

dyniowe-nalesniki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na dynię to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Dyniowe Naleśniki z Twarożkiem

2 porcje (4 naleśniki, 1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

jajka 3 sztuki

białko jaja 1 sztuka

pure z dyni ok. 90g

mleko 45ml

mąka pszenna 45g

ksylitol lub cukier 15g

twaróg 100g

ksylitol sproszkowany lub cukier puder 10g + więcej do posypania

czekolada domowa ok. 20g

banan 1 sztuka

Wykonanie:

Składniki na naleśniki miksujemy dokładnie. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła smażymy naleśniki (po 1-2 minuty z obu stron). Twaróg mieszamy ze sproszkowanym ksylitolem.

Naleśniki smarujemy twarożkiem, zawijamy i podajemy z czekoladą, bananem i sproszkowanym ksylitolem.

Zapisz



  • U mnie dziś będą tylko bez dodatku dyni 🙂 Od dłuższego czasu ciągną się za mną naleśniki, więc dziś wielkie smażenie 🙂

    • Tak to jest, że jak chodzą za kimś naleśniki to w pewnym momencie miarka się przebrała i trzeba zrobić 😀

  • To już wiem co jutro będzie na obiad 😀 Z moją miłością do dyni koniecznie muszę wypróbować 😀

  • Ostatnio mamy fazę na gofry ale naleśniki na pewno też będą miały swój czas 😛 z twarogiem to smak naszego dzieciństwa a teraz głównie jemy z powidłami 😉

    • U mnie z kolei kiedyś na gofry przyjdzie czas 😀

  • Fabryka Pomysłów

    mają super kolor od dyni 🙂 musiały być pyszne 🙂

  • Nigdy nie jadłam naleśników z dyni. Ciekawa jestem smaku 🙂

    • Bardzo lekkie i puszyste 😉 Dynia dodaje delikatnej słodyczy 🙂

  • Uwielbiam naleśniki i – jako nieliczna rzecz w kuchni – świetnie mi wychodzą 🙂

    • To jest nieoceniona zdolność 😀 ja się uczyłam od mojego Męża jak zaczęliśmy się spotykać, bo nie umiałam 😀

  • Kolejny fajny pomysł na spożytkowanie kilogramów dyni który wyrosły w naszym ogródku za domem. A naleśniki uwielbiamy w każdej postaci! 🙂

    • W takim razie idealnie się składa! 😉

  • Zakochana babeczka

    Moja babcia robiła najlepsze naleśniki z kakao i zdecydowanie nie potrafiłabym żyć, bez tych pyszności 😛
    Naleśnikom nigdy nie odmówię! 😛

    • Chyba każdemu naleśniki kojarzą się pozytywnie z dzieciństwem 🙂 Każdy jadł w innym wydaniu, ale to słodkość którą się zawsze pamięta 🙂