Dyniowe Rogaliki Drożdżowe

Lubię dynię i bardzo się cieszę, że udało mi się w tym roku zrobić jej większy zapas. A do tego uwielbiam drożdżowe wypieki pod każdą postacią (na słodko i na słono). Tak więc obok przepisu na Dyniowe Rogaliki Drożdżowe nie mogłam przejść obojętnie.

I bardzo się cieszę, że je zrobiłam! Są świetne! Delikatne i maślane – idealne! Doskonale nadają się jako dodatek do śniadania.

dyniowe-rogaliki

Wbrew pozorom są bardzo proste w przygotowaniu i jedyne co potrzebne to uzbrojenie się w cierpliwość, bo ciasto drożdżowe musi swoje odstać. Jeżeli tak jak ja kochacie zapach pieczonego ciasta drożdżowego to nie ma co zwlekać! 😀

dyniowe-rogaliki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na drożdżowe wypieki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Dyniowe Rogaliki Drożdżowe

4 porcje (8 rogalików, 1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

świeże drożdże ok. 5-7g

ciepła woda 70ml

miód 1/2 łyżeczki

dyniowe pure 90g

mleko 35ml

roztopione masło 15g

ksylitol 15g

jajko 1 sztuka

mąka 225g + więcej

nadzienie:

masło 15g

miód 1 łyżeczka

cynamon

masło do smarowania

Wykonanie:

W ciepłej wodzie z dodatkiem miodu rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami, na koniec dodając mąkę.

Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Dodajemy więc tyle mąki ile jest potrzebne aby uzyskać taką strukturę. Następnie przykrywamy ciasto w miseczce ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie dokładnie je ugniatamy (ok. 5 minut) i rozwałkowujemy (na kształt dużej pizzy). Ciasto kroimy na 8 części (trójkątnych). Każdą z części smarujemy nadzieniem (roztopione masło z miodem) i posypujemy cynamonem.

Następnie formujemy rogaliki. Zawijamy trójkąty od strony szerszej części. Pamiętajmy aby zrobić to delikatnie (nie zwijamy ciasno!). Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rogaliki pieczemy ok. 15 minut, po czym jeszcze przed wyjęciem z piekarnika, smarujemy je masełkiem.

Zapisz