Dyniowe Spaghetti Bolognese

Dynia! <3 A dokładniej Dyniowe Spaghetti Bolognese!

Sezon na dynię minął nieubłaganie, ale mi zostało jeszcze trochę jej zapasu. Mam nadzieję, że Wam również?! Czy wykorzystaliście ją już do jakiś wspaniałych przepisów? Nie krępujcie się i podzielcie się Waszymi ulubionymi dyniowym daniami w komentarzach.

dyniowe-spaghetti

Zbliża się grudzień, a ja jeszcze nie wiem kiedy minął październik! 😀 Po prostu zleciał niezauważony. Dni minęły zanim zaczęłam sobie zdawać sprawę z tego, że zaraz zaczną się przygotowania do świąt. Czas przygotować się na prawdziwie zimne wieczory i wyciągnąć ciepłe swetry z szafy. Co do nadchodzących świąt to mam w tym roku ogromną ochotę po prostu się gdzieś zaszyć i spędzić święta gdzieś z dala. Nie bawi mnie ten cały prezentowy szał, który zbliża się wielkimi krokami… no cóż, może jeszcze zdążę się oswoić z tą wizją.

dyniowe-spaghetti

Ale póki co skupmy się na dyniowym spaghetti bolognese!

Dyniowe pure połączyłam z makaronem spaghetti. Pozwoliło to zmniejszyć ilość samego makaronu i wprowadziło dodatkową, warzywną porcję orzeźwienia. Takie spaghetti doskonale skomponowało się z pomidorowym, mięsnym sosem. Jeżeli macie w domu zapas pure dyniowego to taki obiad możecie przygotować dosłownie w kilka chwil.

dyniowe-spaghetti

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na dynię to kliknijcie tutaj -> klik!

Dyniowe Spaghetti Bolognese

2 porcje

Składniki:

makaron spaghetti 100g

pure dyniowe 180g

mięso mielone z indyka 250g

cebula 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

pomidory krojone 1 puszka

ketchup lub ulubiony sos pomidorowy 40g

sól i pieprz do smaku

oregano 1 łyżeczka

mleko 115ml

mozzarella 30g

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Pure podgrzewamy z mikrofali lub rondelku. Na odrobinie oliwy podsmażamy mięso (ok. 5 minut).

Dodajemy do mięsa posiekaną cebulkę i smażymy jeszcze 2 minut. Następnie dodajemy na patelnię resztę składników i przypraw. Ustawiamy ogień tak, aby sos bąblował i się delikatnie redukował.

Ugotowany makaron łączymy z pure. Na makaron podajemy sos i mozzarellę.

Zapisz



  • świetny pomysł na połączenie dyni ze spaghetti! 😉

    • Dziękuję i polecam 😉

  • Mi też zostało jeszcze parę paczuszek, ale boję się że nie dotrwają zimy 😀

  • Agnieszka

    Ciekawy pomysł, jeszcze tak nie łączyłam 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    u mnie zapas pokrojonej dyni w zamrażarce, a puree zapasteryzowane w słoiki, bo zamrażarka nie wszystko mieści już:P
    fajne spaghetti 🙂

  • Uwielbiam spaghetti, mogłabym jeść na okrągło, ale jednak jestem fanką tradycyjnej wersji 🙂

    • Mój Mąż do tego pory również uznawał tylko tradycyjną wersję… do tej pory 😀

  • U mnie też w listopadzie czas znika nie wiadomo kiedy 🙂
    Puree z dyni pasuje tu idealnie!

    • To chyba każdemu, wydaje mi się że to przez te krótsze dni, przez co wydaje się, że szybciej mija czas 😉

  • Ekocozy Blog

    Ostatnio robiłyśmy bardzo podobne, pyszne to jest! A dynia jest cudowna, bo ma tyle zastosowań 😀

    • Również dynię uwielbiam 🙂